Komedija jedne karnevalske noći

Krležina Leda u nedjelju u HNK Mostar

23.09.2020.
u 15:39

U nedjelju, 27. rujna, u dva termina, u 18 i 21 sat, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru publika može pogledati "Ledu" Miroslava Krleže Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenika. 
Ova predstava premijerno je izvedena prošle godine, a opisuju je kao „komediju jedne karnevalske noći“, te ona predstavlja jedno od najsjajnijih djela hrvatske dramske književnosti. 

Kazališna kritičarka Olga Vujović, u svom osvrtu na predstavu, napisala je kako se iznenadila otkrivši da Krležina „Leda“ u režiji Borisa Svrtana stremi prema komičnom, da bi se vrlo brzo pretvorila u punokrvnu komediju. 
"I prvi puta sam  gledajući Ledu, koja inače nije moj prvi izbor iz glembajevskog ciklusa, uživala u bezobraznim podbadanjima među likovima: sva uglađenost i pristojnost tek su privid  i jedini iskreni lik je grubi, realistični i nepatvoreni Klanfar“, napisala je Olga Vujović u svom osvrtu. 

Osim režije, Boris Svrtan potpisuje i scenografiju te u predstavi i glumi. Ostali glumci su: Luka Dragić, Franka Klarić, Ivan Jončić, Ivana Gulin, Oriana Kunčić i Roko Radeljak. 

U programskoj knjižici ove predstave piše: 
"Svatko od nas će se prepoznati u jednom od likova ove komedije koja osim što briljantno žonglira hrvatskim jezikom ogoljujući sve njegove slojeve, funkcionira u apsurdnim i ritmičkim obratima često bolje od vrhunske engleske situacijske igre. Urban, Klara, Melita, Aurel, Klanfar i noćna dama toliko živo i bitno utječu jedni na druge da postaju paradigma svih odnosa koji su među ljudima uopće mogući u ovoj kratkoj životnoj igri. Vječita uzaludna bitka umjetnika za priznanje i preživljavanje, emotivna žudnja u okvirima pravnih mogućnosti i izvan njih, potreba novih bogataša da novcem kupe ulaznicu u visoko društvo koje je svjesno svoje krhke i dekadentne podloge, sve je to dano na uvid svevremenoj publici genijalnom Krležinom rukom“.

Ulaznice možete rezervirati telefonski na 063 019 019 ili na Facebook stranici HNK Mostar. Cijena je 10 KM, za učenike, studente i umirovljenike 5, a vrijede i studentski vaučeri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?