otvoreno mostarsko proljeće

Matica ostaje zvijezda vodilja u čuvanju identiteta

VL
Autor
Željko Andrijanić
09.04.2018.
u 11:00

Otvaranje manifestacije “Mostarsko proljeće” obasjalo je Mostar i Hercegovinu protekle nedjelje. Već od samoga jutra osjećalo se to novo buđenje u gradu na Neretvi, a poslijepodne je počeo spektakularan program. Sve je počelo mimohodom od Parka nobelovaca do Kosače, u kojemu su sudjelovali Predsjedništvo Matice hrvatske te visoki gosti i uzvanici, a sadržaju su poseban glamur dale prelijepe Mostarske mažoretkinje i Hrvatska glazba Mostar, piše Večernji list BiH. 

Važnost Proljeća

Prije samog programa nazočnima su se obratili urednik Kulture na državnoj televiziji i doajen bh. novinarstva Dževdet Tuzlić, a zatim i gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić, a sve je prenosio BHT. Istaknuta je važnost Mostarskoga proljeća i rada Matice hrvatske ne samo u Mostaru nego i u čitavoj BiH čiju kulturu mostarska Matica itekako oplemenjuje. Program je vodila poznata novinarka Misijana Brkić-Milinković, glasnogovornica Matice hrvatske. Prva točka programa bila je ona balerine Lune Leko i plesna točka “Golden Bird with Apples”, a osim nje, tijekom večeri je zaplesala i druga balerina Sara Šarić. Nakon uvoda, govorila je predsjednica Matice hrvatske u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić koja je pozdravila sve na početku dvadesete obljetnice međunarodne kulturne manifestacije koja, kako je istaknula predsjednica Ostojić, slavi ljepotu umjetnosti. Zatim se nazočnima obratio direktor Croatia osiguranja Ivan Luburić s obzirom na to da je ta tvrtka generalni sponzor manifestacije. Potom je Anđela Bukovac izvela baladu “Over the Rainbow”. Gradonačelnik grada Zagreba te veliki prijatelj manifestacije “Mostarsko proljeće” Milan Bandić u najavi ovog “Proljeća” kazao je sljedeće. - Grad Zagreb, kao glavni grad Hrvatske i središte institucija, podržava sva nastojanja u zaštiti i očuvanju interesa hrvatskoga naroda ne samo u Mostaru nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini, a tako je i ovoga puta - riječi su gradonačelnika Bandića. Zatim je uslijedilo uručenje Kristalnih matica. One su pripale kardinalu Vinku Puljiću, Dubrovačkim ljetnim igrama, Gavrilu Grahovcu, Stjepanu Damjanoviću i predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, te hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću. Priznanja je uručila predsjednica Ostojić te Gavrilu Grahovcu počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović.

Rock opera

Na priznanjima je nazočnima zahvalio izaslanik predsjednice Grabar-Kitarović i sam laureat akademik Stjepan Damjanović.

Zatim je član Predsjedništva i dobitnik “Kristalne matice” Dragan Čović otvorio manifestaciju. - Svi moramo biti i ostati čuvari svoga identiteta, a Matica će, siguran sam, u tome i dalje biti zvijezda vodilja - kazao je, između ostaloga, predsjednik Čović koji je svečano otvorio ovogodišnju manifestaciju te je najavio rock operu “Jesus Christ” s Đanijem Stipaničevim u glavnoj ulozi. Program otvaranja završio je pjesmom “Ima jedan svijet” koju je izvela Anđela Bukovac. Sama sinoćnja rock opera, koja je trajala 90 minuta, oduševila je nazočne i ponovno dokazala kako Mostar, ali i Hercegovina, zahvaljujući Mostarskom proljeću imaju svoje mjesto pod kulturnim suncem. Bogat program nastavlja se već ove srijede i trajat će sve do 5. lipnja.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?