Književno druženje

Na kavi s književnikom Antom Kraljevićem

07.05.2016.
u 10:00

Književno druženje Na kavi s književnikom Antom Kraljevićem pjesnikom, pripovjedačem i rječničarem, Širokobriježaninom sa zagrebačkom adresom, održano je u prostorijama knjižnice Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu.

Druženje je upriličeno na poticaj širokobriješkog ogranka Matice hrvatske, a u organizaciji gimnazijske recitatorske sekcije i njezinih voditeljica Ane Skoko i Mirele Lovrić. Bila je to i prigoda da predsjednik ogranka Gojko Jelić daruje knjižnici komplet Matičinih izdanja. Napominjući kako su ovakvi susreti zapravo jedan od Matičinih zadataka u društvu, Jelić je podsjetio na aktivno sudjelovanje širokobrijeških gimnazijalaca na književnom natječaju ogranka. S obzirom na to koliko ste nagrada osvojili, mislim da nije nerealno očekivati da se među vama pojavi neki novi Bubalo, Kordić, Sopta, Penavić ili Kraljević, kaže Jelić. Nazočne je pozdravio i ravnatelj Gimnazije Miroslav Bošnjak. Istaknuo je otvorenost škole za ovakve kulturne projekte kakav je “Na kavi s književnikom” jer škola posjeduje primjeren prostor, kadar koji to može organizirati i učenike koji mogu izvesti i najzahtjevnije priredbe.

Učenici - recitatori Ana Planinić Ana Mikulić, Anđela Soldo, Dijana Bošnjak, Barbara Bubalo, Klara Bokšić, Petra Galić i Ana Skoko kazivali su najpoznatije Kraljevićeve stihove iz zbirki “Kuća višeglasja” i “Chiarina pisma” te čitali ulomke iz zbirki priča “Iskonice” i “Kada ptice ne pivaju”.

O Kraljevićevu najznačajnijem djelu - “Ričniku zapadnohercegovačkoga govora” učenici su najviše doznali od samog autora koji je strpljivo odgovarao na njihove brojne upite. Stihovi pjesama “Jur nijedna oka klaka”, “Pivali su gange Posušani”, “Litanije sv. Europe” i “Hrvatska opća teorija relativnosti” kazivani su uz glazbenu pratnju Ante Pavkovića. Pročitani su i kraći ulomci iz “Priča Pasići” i “Pedeset godina nimoće”. Izbor iz djela priredila je Blanka Kraljević. U opuštenome ozračju Kraljević je imao prigodu upoznati neke od najdarovitijih učenika koji su na različitim književnim natječajima zauzimali visoka mjesta i osvajali nagrade. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?