20. Dani Matice hrvatske u Brotnju

Na otvaranju “Ubojstvo u Busovači” uz “Zvuk tišine”

11.09.2018.
u 08:45

Jubilarna, 20. kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Brotnju započela je misom zahvalnicom u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku, nakon čega je u galeriji Kluba Matice hrvatske predstavljen roman Željka Kocaja “Ubojstvo u Busovači” i otvorena izložba grafika pod nazivom “Zvuk tišine” akademske grafičarke Ane Šimić.

Bogata tradicija

Na početku programa Andrija Stojić, predsjednik čitlučkog ogranka Matice hrvatske, kazao je nekoliko riječi o bogatoj tradiciji manifestacije Dani Matice hrvatske u Brotnju i predstavio Željka Kocaja, autora romana “Ubojstvo u Busovači” koji je objavljen u nakladi čitlučkog ogranka Matice Hrvatske.

- Ovo je roman o središnjoj Bosni, roman o tome kako ja vidim situaciju u kojoj mi Hrvati u središnjoj Bosni danas živimo i sve je to provučeno kroz jednu istinitu priču – kazao je Željko Kocaj i objasnio kako u svom krimi-romanu kroz priču o ubojstvu u Vitezu daje i svoj politički osvrt na stanje u kojem je otkriven počinitelj zločina, što je i sam priznao, ali se ni nakon desetak godina ne zna zašto se zločin dogodio, kao i s čitavim nizom ubojstava u središnjoj Bosni, koje autor označava političkim ubojstvima.

Svojim nastupom program u galeriji Kluba Matice hrvatske Čitluk glazbeno su obogatile učenice VI. razreda Glazbene škole Brotnjo Antea Šakota i Sara Jurešić, nakon čijeg je nastupa otvorena izložba grafika akademske grafičarke Ane Šimić pod nazivom “Zvuk tišine”.

Akademska grafičarka Ana Šimić članica je Udruge likovnih umjetnika En Face, na čijoj je izložbi “Privatno i javno” 2017. godine osvojila međunarodno priznanje, a od prošle godine je i predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH.

Ciklus “Zvuk tišine” nastao je tijekom posljednje godine Anina studija na širokobriješkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Tema ciklusa je alternativna obrada grafičkih matrica u stilovima tašizma, brutalne umjetnosti i enformela.

Autorica kaže kako se tehnika ovih grafika pojavljuje “kao nešto novo naspram svega postojećega i tradicijskoga, naspram kulture i umjetnosti drugih pojmova i područja ljudskoga stvaranja”.

Uporište u relanom

- Svaka apstrakcija mora imati uporište u realnom, tako sam dosta koristila Krležu, Kamova i ostale poznate hrvatske autore kako bih napravila neke od ovih radova - kazala je ovom prigodom Ana Šimić.

Izložbu “Zvuk tišine” otvorila je docentica na Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Dragana Nuić Vučković. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?