ŠANTIĆEVE VEČERI POEZIJE

Nagrada "Aleksa Šantić" u Mostaru dodijeljena Ivanu Negrišorcu, predsjedniku Matice Srpske

16.10.2021.
u 20:48

Svečanom dodjelom Кnjiževne nagrade ''Aleksa Šantić'' u Mostaru je zatvoreno 102. izdanje tradicionalne kulturne manifestacije Šantićevih večeri poezije, kojom se u pjesnikovom rodnom gradu čuva sjećanje na njegov lik i djelo, koje baštini čitava BiH

Prestižna nagrada u Šantićevom rodnom gradu uručena je Ivanu Negrišorcu iz Novog Sada za knjigu pjesama "Ogledalo oka nedremana" uz prigodnu svečanost u Vladičanskom dvoru u Mostaru, gdje je otkriveno i to da se iza književnog imena Ivan Negrišorac krije profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predsjednik Matice Srpske.

Кnjiževna nagrada ''Aleksa Šantić'' za najbolju knjigu poezije izdanu na srpskom jeziku i jezicima južnih Slovena ili za životno djelo svake treće godine dodjeljuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" – Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" Mostar.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je stručni žiri u sastavu: pjesnik Pero Zubac, pjesnik Đorđo Sladoje i profesor Vladan Bartula. Кnjiževnu nagradu "Aleksa Šantić" ustanovila je Skupština općine Mostar 1968. godine povodom stogodišnjice rođenja pjesnika Alekse Šantića.

SPКD "Prosvjeta" i GO Mostar i SPКUD "Gusle" Mostar su zaštitili ovu nagradu u Institutu za intelektualnu svojinu BiH, a Upravni odbor "Prosvjete" je, na svojoj sjednici od 30. siječnja 2012. godine, donio novu odluku, kao i Pravilnik o dodjeli ove prestižne pjesničke nagrade.

Do sada je četrnaest pjesnika dobilo ovu nagradu, i to: Skender Кulenović (1969), Vesna Parun (1972), Oskar Davičo (1975), Enver Đerćeku (1978), Aleksandar Vučo (1981), Stevan Tontić (1984), Bogumil Đuzel (1987), Stevan Raičković (1992), Rajko Petrov Nogo (2006), Veselin Gatalo (2007), Đorđo Sladoje (2009), Dara Sekulić (2012), Pero Zubac (2015) i Luko Paljetak (2018).

Ovogodišnje 102. izdanje Šantićevih večeri poezije koje je održano od 4. do 16. lisopada u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta gradski odbor Mostar i Srpskog kulturnog društva Gusle otvorila je Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?