Kulturna manifestacija privukla ljubitelje umjetnosti u Mostaru

Napretkov tjedan kulture obogatio kulturni život grada na Neretvi

12.04.2022.
u 11:12

Iza nas je Napretkov tjedan kulture 2022., manifestacija koja je koncertom klasične glazbe, izložbom slika i fotografija i promocijom vrijedne monografije domaćih glazbenika i autora i ove godine obogatila kulturnu scenu grada na Neretvi.
Ova kulturna manifestacija u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak - Glavna podružnica Mostar od 5. do 8. travnja privukla je mnogobrojne ljubitelje umjetnosti u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, gdje se događaj održavao.
Miroslav Landeka, predsjednik Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture i dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak - Glavna podružnica Mostar, izjavio je kako je ovogodišnja manifestacija opravdala očekivanja te znatno obogatila kulturnu ponudu Grada Mostara, piše Večernji list BiH. 

Gospodarstvo i kultura

- U istom tjednu u Mostaru se održavao Međunarodni sajam gospodarstva i Napretkov tjedan kulture i vjerujem da su posjetitelji na oba događaja mogli uživati, pronaći i vidjeti ono što ih je uistinu zanimalo - kazao je Landeka.
On je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje manifestacije, uz nadu da će iduće i godinama koje predstoje Napretkov tjedan kulture zadržati razinu te izrasti u tradicionalnu manifestaciju koja će biti prepoznatljiva ne samo u Mostaru i Hercegovini nego i u cijeloj zemlji i šire. Na potpori Napretkovom tjednu kulture 2022. godine zahvalio je i Gradu Mostaru i Vladi Hercegovačko-neretvanske županije te Središnjoj upravi HKD-a Napredak.
- HKD Napredak kroz Napretkov tjedan kulture želi vam dati plod koji će obogatiti kulturni život našeg grada i cijele Hercegovine kroz uistinu četiri vrijedna kulturna sadržaja, sadržaja koje su osmislili, kreirali i realizirali skoro sve do jednog segmenta članovi Napretka, čime je značaj ove manifestacije još veći - poručio je Landeka.
Treći po redu Napretkov tjedan kulture 2022. započeo je otvaranjem izložbe akademskog slikara Željka Korena pod nazivom "Plodovi opterećenja".
Koren se mostarskoj publici predstavio ciklusom od osam radova velikog formata, nastalih u protekle tri godine i u Galeriji kraljice Katarine Kosača mogu se pogledati do 25. travnja.
Drugi dan manifestacije bio je rezerviran za koncert klasične glazbe koji je u prepunoj Galeriji kraljice Katarine Kosača održao Napretkovog trio Senso, koji čine mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir, i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo. Umjesto prof. Marković-Miličević na koncertu je nastupila prof. Elina Gvozdić, violončelo.
Program manifestacije nastavljen je sljedeći dan izložbom fotografija "Kroz objektiv" koju je u Galeriji Rondo predstavio Dragan Tomić, snimatelj, fotograf i kolekcionar, koji je cijelu svoju karijeru proveo u medijskim vodama.
Riječ je o prvoj samostalnoj Tomićevoj izložbi koja sadrži tridesetak radova nastalih posljednjih desetak godina i prikazuje prirodne i urbane ambijente te se može pogledati do 22. travnja.
- Fotografiranje je jedan od mojih mnogobrojnih hobija, a večerašnja izložba svojevrsna je potvrda moga rada. Kroz objektiv fotoaparata želim javnosti malo drukčije prikazati svijet oko sebe nego kroz kameru - kazao je u svom obraćanju autor Tomić tijekom otvaranja izložbe. Ovogodišnji "Napretkov tjedan kulture" zatvoren je predstavljanjem monografije "Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini", autora Manuela Martinovića, opsežno djelo koje u 14 poglavlja objašnjava povijesnu, političku i vojnu situaciju u Austro-Ugarskoj Monarhiji.
Monografija "Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini", tiskana u nakladi HKD-a Napredak i Napredak Futura, na 672 stranice u slici i riječi opisuje 271 objekt koji se nalazio ili nalazi u 44 različita mjesta u BiH.
- Ova knjiga je trezor u kojem je pohranjen pisani trag bogatstva vojne gradnje Austro-Ugarske Monarhije u BiH i preporučujem svakom čitatelju da odvoji dovoljno vremena za njezino pažljivo čitanje - kazao je prof. dr. Mladen Glibić recenzent knjige.
Autor Martinović naveo je kako slobodno može kazati kako je ova monografija njegovo životno djelo i dodao da je ono što ga je posebno privlačilo kod AU utvrda upravo taj fino tesani bijeli kamen.

Austrougarsko naslijeđe

Napretkov tjedan kulture 2022. svojim programom privukao je mnogobrojne posjetitelje kulturnog i društvenog života Grada Mostara i šire. Zatvaranju manifestacije prisustvovao je i predsjednik HKD-a Napredak prof. dr. Nikola Čiča, koji je izrazio zadovoljstvo održavanjem ovogodišnje manifestacije i čestitao svima koji su doprinijeli njezinom organiziranju.
Napominjemo kako HKD Napredak ove godine slavi jubilej - 120. godina od utemeljenja društva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?