Grandiozno djelo

Polovicom ožujka praizvedba ‘Dive’ prve hrvatske opere u BiH

20.02.2016.
u 07:00

Koncertna pretpraizvedba opere “Diva Grabovčeva”, autora Dragana Filipovića bit će upriličena 12. ožujka ove godine, u 20 sati, u Dominikanskoj crkvi u Dubrovniku. Nakon toga uslijedit će dvije scenske izvedbe u Mostaru, i to 15. i 16. ožujka u Hrvatskom domu hercega Stjepan Kosače.

Tim povodom jučer je u Mostaru održan sastanak Organizacijskog odbora prve hrvatske opere u BiH gdje su dogovorene smjernice kako nan najbolji način pripremiti ovo značajno kulturno djelu. Sastanku su nazočili predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, autori opere don Dragan Filipović i fra Ante Marić, glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković, čelni ljudi HT Eroneta i Elektroprivrede HZ HB Vilim Primorac i Marinko Gilja te Berislav Kutle i Marin Musa.

Opera “Diva” nazvana i nastala po legendi o Divi Grabovčevoj, glazbeno-scensko je djelo u četiri čina (14 slika). Autor glazbe je don Dragan Filipović, stihove (libreto) je napisao fra Ante Marić, dok aranžmane potpisuje Fedor Vrtačnik, čiji je orkestar, podsjećamo, svirao na Večernjakovu pečatu.

- Mi već mjesecima pripremamo i uvježbavamo ovo djelo u kojem sudjeluje stotinjak članova zbora i orkestra. Zadovoljni smo kako to zvuči s tim da nam sad predstoje oni završni dijelovi koje trebamo usuglasiti s redagteljem i dirigentom - kazao nam je don Dragan Filipović. Orkestrom će ravnati Mladen Tarbuk, a redatelj opere “Diva” je Ivan Leo Lemo koji kao i dirigent ima sve pohvale za tekst i glazbu i jako ga veseli raditi ovo glazbeno-scensko djelo. Uloge su su podijeljene, sve je pročitano i dobro sjelo u uho i glas slosita i zbora.

Uloga Dive Grabovčeve povjerena je Moniji Jarak, njezina oca Luku utjelovit će Davor Radić a majku Anita Ljubić. Sve su to naše domaće mlade glazbene snage, a među njima su i Monika Bule, Marija Škobić, Marijana Markotić, djevojke članice klape Drača, zatim Karlo Milićević, Toni Nežić, Mario Krnić, Hrvoje Merdžo, Mario Bevanda, te ostali članovi Akademskog zbora Pro Musica i Zbora glazbene umjetnosti mostar. Djelo je posvećeno dugogodišnjoj članici Pro musice pokojnoj Ines Zovko. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?