INKUBATOR TALENATA

Prestižna filmska škola: U Širokom Brijegu kale se filmski redatelji, a na obuku dolaze i djeca iz SAD-a

13.10.2022.
u 09:10

Prije deset godina školu je pokrenula ekipa Mediteran Film Festivala (čije se 23. izdanje održava od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu) u partnerstvu s Filmskim kampom za mlade "Outside The Lens" iz San Diega (SAD)

UŠirokom Brijegu ovih se dana odvija filmska škola koja je postala toliko prestižna da je pohađaju i djeca iz SAD-a. Prije deset godina pokrenula ju je ekipa Mediteran Film Festivala (čije se 23. izdanje održava od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu) u partnerstvu s Filmskim kampom za mlade "Outside The Lens" iz San Diega (SAD). Organizatori MFF-a u više su navrata isticali da je Filmska škola ključna za razvoj ne samo festivala, već uopće filmske kulture u Hercegovini, i da je ona svojevrsni inkubator talenata. Ovogodišnju, 10. Filmsku školu MFF-a vodi cijeli tim iz SAD-a: Lucy Eaglson je glavna voditeljica programa, Tyler Gunderson voditelj je narativnog filma, Luke Grigg dokumentarnog filma, Alec Ilinski je glavni edukator postproduckije dokumentarnog filma, Ryan Hoog edukator narativne postprodukcije, a Carter Rubio edukator dokumentarne produkcije. Uz Amerikance tu su i domaće snage u ulogama mentora, djevojke i mladići koji su proteklih godina u više navrata prošli razne razine te škole te se danas bave filmom: Hrvoje Bazina, Barbara Bubalo, Tvrtko Bubalo, Andrej Bucalo, Dominik Ćorić, Sara Kaluđerović, Kristijan Penavić, Ilija Pujić, Ilija Soldo, Leon Maceković i Leon Galić. Hercegovačka tradicija i kultura tema je filmova na kojima ovih dana rade polaznici MFF škole. - Gledajući kako se tradicija i kultura u Hercegovini pamte ili čak i zaboravljaju, i kako se mladi u modernom svijetu bore da se prisjete i slave svoj jedinstveni identitet ukorijenjen u prošlost i tradiciju, odlučili smo snimiti dokumentarni film na tu temu. Igrani film se također nadovezuje na ovo jer su te teme važan dio života u Hercegovini - kaže mentorica i voditeljica radionice Lucy Eagleson koja je u Širokom Brijegu od prve godine škole te je naučila i hrvatski jezik. S druge strane, škola se odvija na engleskom jeziku, pa lokalna djeca prolaze i dobru jezičnu izobrazbu. Snimanje dva filma postala je praksa u proteklih nekoliko godina jer se od prvog pokušaja to pokazalo kao odlična prilika polaznicima da nauče osnove o obje vrste filma, dokumentarnom i igranom, i izaberu u kojem žele sudjelovati i na koji način.

Uz Lucy, koja je glavni krivac što se u proteklih deset godina toliko mladih zainteresiralo za, kako ona to kaže, "pričanje priča", tu je i Tyler Gunderson, edukator zadužen za igrani film, te Luke Grigg, edukator dokumentarnog filma. - Studenti trenutačno rade sa svojim mentorima na specijalnim odjelima kao što su kinematografija, rasvjeta, zvuk, montaža, pisanje, režija itd. Uče temeljne vještine unutar svakog odjela tako da kada počnemo snimati imaju znanje potrebno za obavljanje svojih uloga - objašnjava Grigg kojeg smo ulovili na setu tijekom snimanja kratke dijaloške scene s polaznicima. Prošli vikend počeli su se pripremati, a službena produkcija započela je sredinom tjedna. Sljedećih pet dana polaznici snimaju dokumentarni film u Rasnom, a igrani u Širokom Brijegu. Kao i dosadašnjih godina, najveći izazov će im, kako govore, biti onaj završni dio u montaži, naročito ako uzmemo vremenski okvir kojim su ograničeni. Kreativni stres ih prati cijelo vrijeme, no konačan rezultat, ali i samo putovanje do njega, neprocjenjivi su. - Čast i privilegija mi je graditi ovu kreativnu zajednicu. Osjećam da smo kultivirali sljedeću generaciju glasova mladih koji su odlučni ispričati svoje priče filmom i medijima - ističe ponosno mentorica Lucy. Rezultati ovih radionica, odnosno što su to mladi filmaši radili proteklih petnaest dana, bit će premijerno prikazani u kinu Borak u subotu 15. listopada, na zatvaranju 23. Mediteran Film Festivala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?