uskoro

Raznolikost tema i radova na ovogodišnjoj Interacademiji

24.05.2019.
u 07:20

Uskoro u Mostaru i Širokom Brijegu međunarodna konferencija o likovnoj suradnji, a u Širokom Brijegu međunarodna izložba umjetnika, odnosno nastavnika s devet visokoškolskih likovnih ustanova iz četiriju država

U Mostaru će uskoro biti održana međunarodna konferencija o likovnoj suradnji, a u Širokom Brijegu međunarodna izložba umjetnika, odnosno nastavnika, s devet visokoškolskih likovnih ustanova iz četiriju država. Projekt su 2015. godine pokrenuli ALU Široki Brijeg, ALU Trebinje i Udruga “Krug” iz Mostara u cilju promoviranja Mostara i Hercegovine kao svojevrsnog likovnog središta jugoistočne Europe, uspostavljanja dobre komunikacije među institucijama te doprinosa njihovu radu, ali i društvu u cjelini.

Na izložbi u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg predstavit će se 18 izlagača s ukupno 36 radova. Danijela Ucović i Beat Čolak, inače članovi Društva povjesničara umjetnosti (DPUmH), aktivno su sudjelovali u odabiru radova i postavu izložbe. Podijelili su svoja viđenja o značaju projekta Interacademia, procesu izbora djela te umjetnosti općenito. Oboje se slažu da institucije i općenito obrazovanje imaju velike koristi od ovakvog projekta jer, surađujući, stručnjaci, umjetnici i profesori stalno unapređuju modele razmjene znanja, iskustva, literature, studenata i nastavnika; dorađuju se nastavni planovi i programi i sugeriraju poboljšanja u mogućim institucionalnim kapacitetima. Oboje podsjećaju da ne postoji projekt koji u ovom opsegu ujedinjuje regionalne likovne obrazovne ustanove, a cilj je otvoriti pitanja, artikulirati nedostatke, pronaći dobre načine i konekcije koje mogu doprinijeti institucijama, društvu i pojedincima. Taj proces jest spor, ali je vrijedan. Što se tiče same Hercegovine, sama činjenica da će se na tom prostoru izložiti po dva rada 18 profesora s devet umjetničkih akademija dovoljno govori o važnosti događaja.

Presjek suvremene scene

- Ova izložba u Hercegovinu donosi najsuvremenije stvaralaštvo akademski obrazovanih umjetnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, presjek suvremene likovne scene u kojoj živimo i koja nas okružuje. Uz to, svaki od umjetnika ima individualan stil i opus te će posjetitelji moći vidjeti istinsku raznolikost izraza i tehnika, što je iskustvo čiju je važnost teško riječima objasniti, ali čiju vrijednost treba znati prepoznati i cijeniti - kaže Beat Čolak.

Danijela Ucović, objašnjavajući proces izbora umjetničkih djela za izložbu, kaže kako je profesore-umjetnike izabrala svaka pojedinačna institucija sudionica projekta. - Nakon toga profesori su predložili nekoliko djela kojima se žele predstaviti, a konačni odabir napravili smo mi. Riječ je o izložbi heterogenih umjetničkih izraza, gotovo je nemoguće naći poveznicu u likovnim rukopisima autora. To je prednost. Izložba je zbog toga dinamična i interaktivna. Na izložbi dominiraju brojni umjetnički stilovi, od modernih izraza s početka 20. stoljeća pa do suvremenih tendencija i korištenja novih tehnologija. Zanimljivo je promatrati mali dio likovne scene BiH i susjednih država i staviti je u širi, europski ili svjetski kontekst. Svi koji imaju afinitete za suvremenu umjetnost bit će zadovoljni prikazanim radovima - kaže Ucović, povjesničarka umjetnosti. Ona podsjeća kako je institucionalna podrška za umjetnike regije većinom slaba te da upravo ta kulturna politika nerazumijevanja povezuje likovne autore ovih prostora.

Potencijal za suradnju

- Ne postoji uređeni program i sustav koji bi ujednačeno, kontinuirano i smisleno podržavao njihovo djelovanje. Najčešće se susreću s istim problemima. Takva situacija ima posljedice u obrazovanju koje se mogu vidjeti od osnovnih škola pa do akademija. Međutim, ne mora značiti da je umjetnost takva. Upravo suprotno, takve okolnosti mogu osnažiti izraz pojedinca ili skupine. To je potencijal i prepoznavanje na kojem treba graditi suradnju - optimistična je Ucović. Teme kojima su zaokupljeni autori izložbe različite su pa će tako biti i onih koji su snažna kritika društvu, društvenim zajednicama, organizacijama i religijama, ali i onih drugih koji, kako kaže Beat Čolak, ulaze u svoje svjetove te tako nose umjetničku poruku o svijetu u kojem živimo.

- Teme je uzaludno pokušavati sažeti i ovdje pobrojiti pa, umjesto toga, upućujemo poziv svima koji mogu da dođu na otvorenje ove izložbe i uvjere se u raznolikost radova i tematika - zaključuje Beat Čolak. Regionalna konferencija o kulturnoj suradnji u likovnoj umjetnosti održat će se 29. i 30 svibnja u Mostaru u HD hercega Stjepana Kosače, a velika međunarodna izložba bit će otvorena 29. svibnja u Galeriji ALU u Š. Brijegu u 20 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?