10. MOFF

Sejo Sexon: ‘Nadrealizam je danas na ulici i mi ga živimo’

29.11.2016.
u 09:00

U novi tjedan 10. Mostar Film Festival ušao je filmskim razgovorima s uvijek zanimljivim Zenitom Đozićem (Fu-Do), predstavnikom pokreta New Primitives te jednim od predavača na MOFF radionicama, i Davorom Sučićem, poznatim kao Sejo Sexon, vođom benda Zabranjeno pušenje.

Povijest rock benda Zabranjeno pušenje prikazana je u dokumentarnom programu MOFF-a kroz film “No Smoking in Sarajevo”, a u kojem se pojavljuju prva tri člana benda Davor Sučić, Nenad Janković (dr. Nele Karajlić) i Zenit Đozić.

“Rock’n’roll i filmovi uvijek su išli zajedno. U Zabranjenom pušenju i u našim pjesmama uvijek su bili prisutni filmski junaci. Svakako, naš pokušaj je do danas bio da snimimo film, pa smo to radili kroz glazbu, s obzirom na to da je ona jeftinija varijanta od filma”, naveo je to Sejo Sexon kao jedan od razloga snimanja filma i dodao kako su za razliku od današnjih, filmovi ranije bili “pravi” i kina su uvijek bila puna.

“Nadrealizam je danas na ulici i mi ga živimo. Ono što smo mi ranije zamišljali kao najluđi scenarij, poput sveučilišta u Sokocu, ostvarilo se. Danas smo prisiljeni živjeti na taj način, naša budućnost su zidovi i, nažalost, to je naš realizam”, zaključio je Sexon.

Sve je bio san

U filmskom dijelu, uz dječje projekcije, prikazan je i potresan dokumentarac Branka Ištvančića “Sve je bio dobar san”. To je priča o mladom francuskom dragovoljcu Jeanu-Michelu Nicolieru koji je smrtno stradao braneći Vukovar.

Na festivalu je prikazan i dugometražni prvijenac Kristine Barbarić “Preko mosta ljubavi”, a u natjecateljskom programu film Svetozara Ristovskog “Lazar”.

U sklopu festivala jučer je počela s radom konferencija “Organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava: prošlost, sadašnjost, budućnost”. Tema konferencije su organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava s osvrtom na kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava u usporednim pravnim sustavima, posebice u regiji i Europi te nove tehnologije.

“Na konferenciji smo okupili govornike koji su stručnjaci u navedenoj oblasti i koji mogu navedenu temu na što jasniji način približiti publici MOFF-a i našim gostima”, poručili su organizatori.

Za danas u 11 sati u Kosači će biti upriličeni “Filmski razgovori za medije i ljubitelje filma” na kojima će sudjelovati redatelj Branko Ištvančić, redateljica Dragana Kanjevac i glumac Velibor Topić.

Život i rad Sonje Savić

U dječjem programu bit će prikazan film “Ljubav ili smrt”, a u programu Docu spectre očekuje nas film o glumici Sonji Savić.

Sutra, u srijedu 30. studenoga dodjelom nagrada završava ovogodišnji MOFF. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?