Prvi franjevac slikar

Sjećanje na fra Mirka Ćosića

28.01.2016.
u 07:00

Riječ je o izložbi na kojoj se, zahvaljujući Franjevačkoj galeriji sa Širokog Brijega u čijem fundusu se i nalaze, može vidjeti 36 fra Mirkovih djela

Otvaranjem izložbe fra Mirka Ćosića u Galeriji Tau u Čapljini započela je tradicionalna manifestacija “Dani sjećanja” koja se organizira u znak sjećanja na Čapljince i čapljinske fratre, stradale 2. veljače 1945. godine.

Riječ je o izložbi na kojoj se, zahvaljujući Franjevačkoj galeriji sa Širokog Brijega u čijem fundusu se i nalaze, može vidjeti 36 fra Mirkovih djela. Izložbu je osmislio akademski slikar Josip Mijić.

Svjedok stradanja

Nije slučajno što je baš ova izložba odabrana za početak manifestacije. Razlog su dvije obljetnice vezane uz fra Mirka - 80. godišnjica otkada je diplomirao (u Zagrebu u klasi profesora Vladimira Becića) i 60. godišnjica od njegova službovanja u Čapljini (1955. i 1956. godine).

Fra Mirko Ćosić koji je, inače, bio prvi akademski slikar zapadno od rijeke Neretve, prvi franjevac akademski slikar, kao onodobni profesor u Franjevačkoj gimnaziji u Širokom Brijegu, pukom je srećom izbjegao sigurnu smrti 7. veljače 1945. kada su pobijeni mnogi fratri. Kasnije je osuđen na deset godina zatvora, a odslužio je osam. Bio je tako izravni svjedok stradanja naroda i fratara. Godine 1955. dolazi na službu u Čapljinu. Nije ostao dugo, ali je iz tog razdoblja ostalo nekoliko njegovih umjetničkih djela izloženih i ovom prigodom. Stoga osjećamo svojevrsnu obvezu i dug prema ovome velikom čovjeku i fratru da ga se tijekom manifestacije “Dani sjećanja” uistinu i sjetimo. - Jer fra Mirko nije samo umjetnik nego i svjedok vjere, a može se reći i mučenik. On je primjer i nadahnuće i nama danas kako pobijediti sile zla, sile tame - kazao je fra Mile Vlašić uime organizatora.

O fra Mirkovu umjetničkom djelu i ostavštini govorio je fra Vendelin Karačić iz Franjevačke galerije na Širokom Brijegu koji je i autor monografije o ovome samozatajnom franjevcu, objavljene 2004. godine.

Fra Vendelin je kazao kako su fra Mirkove predratne slike uglavnom uništene, a da je sačuvano tek 50-ak njih.

Nisu ga prepoznali

- Svojom je umjetnošću ostavio značajan trag u likovnosti ovih prostora. Nažalost, sredina ga nije prepoznala, što je i sudbina ovakvih iznimnih umjetnika. Našli smo neke stare fotografije i podatke o njegove 34 slike, a poznat je kao slikar portreta, krajolika, slikar duše - moglo bi se reći. Iako je mnogo manje slikao djela sakralne tematike, ostavio je traga i na tom području. Naslikao je oltarne pale u Rasnu i na Čerinu te dvije zidne slike u staroj crkvi na Gorici - kazao je fra Vendelin Karačić.

Izložba fra Mirka Ćosića u Galeriji Tau u Čapljini, čije su otvaranje svojom pjesmom obogatili članovi Zbora sv. Franje, bit će otvorena do 26. veljače. “Dani sjećanja” nastavljaju se u subotu, 30. siječnja, u 19 sati, kada će u crkvi sv. Franje Asiškog biti priređen koncert ozbiljne glazbe na kojemu će nastupiti mladi glazbenici iz Čapljine i Čitluka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?