Utrka za Oscara

Tanovićev i Ogrestin film u užem izboru

66th International Film Festival in Berlin, Germany, 20 February 2016.Closing and Berlinale Award Ceremony: winner of the Silberner Baer (silver bear) grand prize of the jury, Danis Tanovic (screenplay and director
06.10.2016.
u 11:00

Film Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” jedan je od filmova koji su ušli u uži izbor za nagradu Oscar američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Rezultati sljedećeg eliminacijskog kruga bit će poznati 17. siječnja 2017. godine, kada će biti izabrano devet filmova, a 24. siječnja bit će poznato pet finalista. Nagrada se dodjeljuje 26. veljače.

Argentinski Clarin prenosi da su ove godine u uži krug ušla 83 ostvarenja, među kojima su i filmovi velikana, poput Španjolca Pedra Almodóvara, koji se natječe filmom “Julieta”, te film “Neruda” čileanskog redatelja Pabla Larraína, prikazan na Festivalu u Cannesu. Osim ovih filmova, kao neki od favorita navode se još i “Desierto” meksičkog redatelja Jonása Cuaróna, francuski “Elle” Paula Verhoevena i njemački “Toni Erdmann” redateljice Maren Ade.

Prvi izbor prošli su i makedonski “Oslobođenje Skoplja” Rade i Danila Šerbedžije, komedija “Igla ispod praga” crnogorskog redatelja Ivana Marinovića, “Dnevnik strojovođe” Miloša Radovića iz Srbije, “S one strane” Zrinka Ogreste iz Hrvatske, a iz Slovenije dolazi “Houston, imamo problem” redatelja Žige Virca.

Nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti dodjeljuju se 89. put za najbolja filmska ostvarenja u 2016. godini, a Tanović je jedini bh. dobitnik Oscara do sada, za film “Ničija zemlja”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?