"Domaljevačka tkanica"

Tradiciju posavskog kraja čuvaju i nošnjama starim čak stoljeće i pol

storyeditor/2024-01-02/dom.png
03.01.2024.
u 19:50

U Domaljevcu održana 25. Smotra izvornog narodnog stvaralaštva "Domaljevačka tkanica" - pjesmom i kolom uvezalo se više od 200 folkloraša BiH i RH, stigla i brojna dijaspora

Čak ni prošlogodišnje olujno nevrijeme nije uspjelo prekinuti dva i pol desetljeća dugu folklornu tradiciju domaljevačkog kraja, smotru izvornog narodnog stvaralaštva "Domaljevačka tkanica". Općina Domaljevac-Šamac nije dopustila da se tradicija prekine pa ju je samo preselila za kraj 2023. godine, kada i Domaljevac udvostruči broj svojih mještana jer dijaspora ne propušta blagdane provesti u rodnome kraju, piše Večernji list BiH.

U dvorani Hrvatskog doma u Domaljevcu održana je 25. folklorna manifestacija na kojoj se u prekrasnu domaljevačku tkanicu pjesmom i kolom uvezalo više od 200 folkloraša s desne i lijeve obale rijeke Save, iz Bosanske i slavonske Posavine.

Ljepota izvornog folklora

Pokrovitelj manifestacije je Općina Domaljevac-Šamac, a načelnik Stjepan Piljić sve je pozdravio, osobito brojnu dijasporu.

- Jako je važno u ovo današnje vrijeme globalizacije čuvati svoju tradiciju, običaje, kulturu, a to možemo upravo kroz ovakve manifestacije. Drago mi je što je i ove godine došlo mnogo dijaspore jer smo, zapravo, jedna cjelina koja nije potpuna jedna bez drugih - kazao je načelnik Piljić.

Lijepo je bilo vidjeti različite tradicije koje spaja jedna ljubav prema folklornoj baštini. Ples i glazba odzvanjali su dvoranom, pa i trgom, kroz koncert koji je pokazao svu ljepotu pjesme i kola kao dio tradicije mjesta iz kojih su stigli folkloraši. Ljubav prema izvornoj folklornoj baštini u Posavini nema dobne granice pa su u prekrasnim posavskim nošnjama najbrojniji bili domaćini iz HKUD-a "Mladost" Domaljevac i nešto stariji folkloraši iz Slavonije. Domaćin je otvorio događaj posavskim izvornim kolom najmlađih folkloraša kako bi pokazali da mladost nastavlja tamo gdje je HKUD Mladost davne 1926. godine započeo lijepu folklornu priču čuvanja kulturne baštine svoga kraja i jedno je od najstarijih društava u BiH. Predstavili su se izvornim spletom posavskih pjesmama i posavskim kolom uz violinu i šargiju.

- Tradicija je važna ovome posavskom kraju. Organizirano Smotru izvornog narodnog stvaralaštva s radošću jer volimo tradiciju, promičemo kulturu posavskoga kraja. Bavimo se isključivo izvornim folklorom i izvidimo izvorne običaje, pjesme i plesove. Imamo aktivnih oko 30 folkloraša koji nose vrlo vrijedne nošnje svojih baka ili su to, eventualno, njihove obnovljene nošnje stare i do 150 godina. U našem KUD-u ima mnogo mladih, što znači da volimo tradiciju i njegujemo je kako bi ostala za generacije koje dolaze, i to u originalnoj izvedbi, napjevima i nošnjom - ističe predsjednik i koreograf HKUD-a "Mladost" Domaljevac Anto Đukić.

Vesele Domaljevčanke Luca Adamčević i Marica Đukić daju poseban obol domaljevačkom KUD-u zbog svoga specifičnog pjevanja koje su zadržale na najbolji izvorni način kako se nekada pjevalo u tom dijelu Posavine.

- Mi zajedno pjevamo već 40-ak godina - ističe Marica, a Luca kaže kako im to pričinjava veliku radost.

- Ostavimo sve poslove i, kada zapjevamo, sav umor nestane. Moj muž, Marica i ja uvijek smo tu kada treba pjesma Posavini - kaže Luca.

"Domaljevcu, ja o tebi sanjam, svaku svoju pjesmu ti poklanjam", zapjevale su vesele Domaljevčanke i izmamile buran pljesak publike.

Slavonci oduševljeni

Osim domaćina, iz Posavske županije nastupio je KUD "Napredak" iz Odžaka, koji se predstavio posavskim kolom iz svoga odžačkog kraja. Lucija Filipović ponosna je na društvo, njihovo okupljanje, rad, veliki broj nastupa u svojoj općini, ali i izvan Posavine.

- Mladi su u Odžaku zainteresirani za rad u KUD-u i njih je najviše - tvrdi Lucija, a Anđelka Kovačević ističe dobru suradnju s društvom iz Domaljevca. Iz Hrvatske su se predstavila dva društva. Društvo "Đenka" Đurići iz Drenovaca prvi je put na domaljevačkoj smotri, ali, poručuju, domaćini su predobri pa će se vratiti sigurno jer mladi se vole družiti - kaže Ana Varešanin. Izveli su spletove slavonskih kola i napjeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?