BiH

U Bosanskom Petrovcu otkriven Spomenik miru, simbol suživota u BiH

22.09.2021.
u 18:35

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH danas su u Bosanskom Petrovcu otkrili Spomenik miru, kao simbol zajedništva u Bosni i Hercegovini.

- Iako se spomenik čini kao mala gesta, zapravo on ima ogromno značenje. Bosanski Petrovac jedna je od rijetkih zajednica u BiH koja se opredijelila da ide tim putem i oda poštovanje svima bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovo predstavlja kulminaciju obilježavanja mira i tolerancije, koje traje tijekom cijelog mjeseca, što je ispunilo Bosanski Petrovac aktivnostima i porukama kojima se naglašavaju ljubav, suživot, suradnja i bogatstvo koje simboliziraju multietničke i multireligijske zajednice poput ove - rekla je šefica Misije u OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Prisutnim građanima okupljenim oko Spomenika miru obratili su se načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić i premijer Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić.

- Pozitivan primjer možemo biti svim lokalnim zajednicama da je ipak u Bosanskom Petrovcu moguć život zajedništva i prihvaćanje svih vrijednosti i naroda. Zahvaljujući vijećnicima prihvatili smo inicijativu da napravimo Spomenik miru na ovom mjestu. On je znak uvažavanja tolerancije i slobode, te prosperitetne budućnosti BiH - kazao je načelnik Jukić.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid MacDonald podvukla je da Bosanski Petrovac treba biti primjer svima i pozvala druge zajednice i dužnisnike da slijede primjer tog grada.

- Bosanski Petrovac nam pokazuje da, bez obzira na nacionalnost ili podrijetlo, ljudi jednostavno žele ići naprijed na konstruktivan način, a taj način uključuje ponovnu izgradnju povjerenja i prepoznavanje da su svi propatili i da svi imaju zajedničke težnje i prioritete - dodala je MacDonald.

U ime švedskog predsjedavanja OSCE-om obratila se ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, navodeći da spomenici simboliziraju ono čemu stremimo u budućnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?