Mostarska liska

Večeras komedija "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja"

24.09.2021.
u 14:24

U sklopu festivala komedije “Mostarska liska” večeras u 20 sati, na programu je komedija "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

"Čini mi se da je, nakon sloma socijalističkog sustava i nestanka same države Jugoslavije, ponovno došlo ono vrijeme kada je Brešanov Hamlet postao idealan tekst za postavljanje na scenu. Nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine, kada su polupismene horde seljaka i proletera u nastajanju zgrabile rukovodeća mjesta i funkcije u novoj državi, stvoreni su, kao u nekom kemijskom eksperimentu, idealni uvjeti za nastajanje ove priče, priče koju priča Ivo Brešan, jedan od najboljih i najdarovitijih komediografa na Balkanu", riječi su redatelja Kolje Pejakovića.

On dodaje da smo čekali do sljedećeg rata i njegovog kraja, 1995. godine, "kada su opet, slomom jednog sustava, stvoreni isti uvjeti, opet su se grupe primitivaca uhvatile u političko kolo i zauzele ministarstva i osvojile vlast”. 

Brešanov tekst je opet, ističe redatelj, dobio svoje vrijeme i u ovom trenutku, po njegovim riječima, ne postoji ništa aktualnije. Ovo je  priča o mentalitetu i nakaradnoj filozofiji. 

U predstavi igraju: Željko Erkić, Željko Stjepanović, Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Vladimir Đorđević, Slađana Zrnić, Nataša Perić i Danilo Kerkez.

U skladu sa epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja je ograničen. Vlasnicima godišnjih karata omogućen je besplatan ulaz na sve predstave festivala i koncert, uz obveznu prethodnu najavu dolaska.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?