po šesti pu

Večeras se bira najljepša Hrvatica

28.06.2019.
u 08:30

“Ideja ovoga projekta zapravo je ideja Ivana Vukadina, načelnika općine Tomislavgrad. Udruga ‘Stećak’ organizirala je 2013. izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji iz Bosne i Hercegovine. Budući da se to pokazalo kao vrlo uspješan projekt, naš načelnik rekao je da ćemo dogodine, odnosno 2014., dovesti Hrvatice iz cijeloga svijeta. Meni se to učinilo nemogućim. Prijedlog sam iznio u Hrvatskoj matici iseljenika, njima se svidio i započeli smo raditi. Pokazao se mogućim i ostvarivim”, kazao nam je svojedobno pater Zvonko Martić, najzaslužniji što je Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH postala jedan od brendova Hrvata kako onih u matičnim domovinama tako i u cijelome svijetu.

S obzirom na to da je danas finale manifestacije, patera Zvonka ponovno smo čuli da vidimo je li sve spremno za večeras.

- Sve je spremno kao “puška” i nadam se da ćemo imati spektakl i ove godine - kaže nam pater Zvonko, nasmijan kao i uvijek i radostan što je događaj još jednom predstavljen na vrhunskoj razini. Patera osobito raduje činjenica da se događaj ove godine održava u sklopu otvaranja Trga gange i bećarca, a bit će tu brojni gosti. Otvaranje trga održava se u 19 sati, a očekuje se bogat kulturno-zabavni program: druga smotra počasnih povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, otvaranje Trga gange i hajdučke družine te 6. revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Također će se održati sajam domaćih proizvoda “Korpa Tomislavgrada” i “Pleternička korpa”.

- Bit će tu i povijesne postrojbe Hrvatske vojske koje će izvoditi djevojke na pozornicu, zatim će uslijediti spektakularan vatromet. Program je uistinu bogat i sadržajan - govori nam pater Zvonko. Ističe da su djevojke sretne zbog upoznavanja svoje hrvatske povijesti, kako u RH tako i u BiH, osobito zbog činjenice jer je nekima ovo prvi dolazak u zemlje iz kojih su njihovi korijeni, njihovi bake i djedovi, prabake i pradjedovi nekoć davno otišli. - Djevojke su jučer bile u Livnu, a prekjučer u Galeriji u Imotskom, prije toga u Ninu... Prezadovoljne su, obavile su snimanja, bile s duvanjskim gangašima i gangašicama na nastupu, kažu da im je bilo lijepo i da im je žao što već sve završava - kaže pater Zvonko.

Podsjetimo, Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” i Hrvatska matica iseljenika i ove godine, po šesti put, organiziraju Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Kao i dosadašnjih godina, pokrovitelji ove manifestacije koja okuplja djevojke hrvatskog podrijetla iz različitih dijelova svijeta su: dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije i Općina Tomislavgrad. Ove godine sudjeluju 22 natjecateljice iz Norveške, Austrije, Bugarske, Perua, Paragvaja, Urugvaja, Njemačke, Italije, SAD-a, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Crne Gore, Kosova i, naravno, predstavnice zemlje domaćina Bosne i Hercegovine. Voditelj programa je Frano Ridjan, a gošća večeri je Žanamari Peršić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?