Ženski rukomet

Liga preslaba, a ne postoji ni “repka”

Rukomet
09.07.2012.
u 10:07

Klubovi imaju slabu novčanu bazu, ženski rukomet u BiH je posve izvan reflektora sportske javnost

Za razliku od muškog koji zahvaljujući povremenim bljeskovima klubova (Izviđač, Bosna), te reprezentaciji koja bar stigne do dodatnih kvalifikacija za velika natjecanja, ženski rukomet u BiH je posve izvan reflektora sportske javnosti.

Bez ženske reprezentacije

Nakon što su prestala okupljanja seniorske reprezentacije, ‘razišle’ su se i mlađe kategorije, a ni prvenstvo ne nudi ništa nova. Ženski rukomet trenutačno nema svoju “repku” ni u jednoj starosnoj skupini.

Borac redovito osvaja naslove, ovogodišnji je 6. po redu! Štoviše Banjolučanke su riznicu trofeja upotpunile i kupom, koji je primjerice lani stolovao u Mostaru. Prvo mjesto Borca i drugo Mire, u prvenstvu definitivna su potvrda premoći Krajine nad Hercegovinom. Zrinjski je treći, izgubio je i finale kupa od Borca, Ljubuški peti, Katarina šesta, a Lokomotiva deveta. Ligu su napustili Knežopoljka i Hrasnica. Što se hercegovačkih klubova tiče, Zrinjski koji je već zaboravio kako izgleda osvajati naslove, nije u cijelosti ispunio očekivanja. Ekipa koju predvode Mlakić, pa A. Prusina, Boras, Ristić, zatim Vrančić, Papak ne može se zadovoljiti sezonom bez trofeja. Za razliku od Mostarki Ljubušanke mogu biti zadovoljne iako su prvi i za sada jedini naslov osvojile prije ravno deset godina. Brojnim odlascima u protekle dvije godine radikalno podmlađeni sastav predvođen povratnicom Majom Zovak može se smatrati i najugodnijim iznenađenjem. Mlade Stojak, Šimić, Katarina Pavlović… objeručke su iskoristile priliku pa će ovaj mladi sastav za godinu – dvije i bez pojačanja, biti kandidat za trofeje. Brojnim odlascima u polusezoni uzdrmana Katarina na kraju može biti zadovoljna šestim mjestom, dok je Lokomotiva bila uspješnija u nastavku sezone. Ako se usporede s krajiškim ekipama hercegovačke koje su nekada u rukometu držale primat, ipak su u drugom planu. Gledano u cjelini protekla sezona nije zaustavila je stagnaciju ženskog rukometa. Vidi se to i po borbi za naslov prvaka koja je ove godine bila do kraja neizvjesna, a odlučena je na gol razliku. Borac i Mira sezonu su okončali sa po 60 bodova, Zrinjski na trećem mjestu osvojio je tri boda manje. U polusezoni Prijedorčanke su Banjolučankama bježale šest bodova, međutim nakon što su se u Borac iz Mire odlučile vratiti Dragana Kukić i Anita Kosić prednost se istopila. Kako je iz Mostara u Borac pristigla i Klaudija Knezović ‘osice’ predvođene Stojanom Atlagićem nadoknadile su ne samo zaostatak, nego su uzele i kup i tako zacementirale neprikosnovenu poziciju.

Bez pozitivnih promjena

Uglavnom, liga u kojoj je odlazak, odnosno dolazak dvije - tri igračice značajna prednost, može se smatrati slabom, što i jeste ženska bh. rukometna liga. Obzirom na materijalnu situaciju u klubovima, teško je očekivati pozitivne promjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije