ZAHTJEVI

Od 2015. formiranje vlasti u BiH prema rezultatima novog popisa

popis
VL FOTO
23.08.2011.
u 10:59

Košarac: Bez političkog konsenzusa nemoguće doći do dogovora o izmjenama prijedloga zakona i samom zakonu o popisu

Klub srpskih izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uložio je više amandmana na Prijedlog zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH, a najvažniji je onaj na članak 48. kojim se propisuje primjena rezultata popisa za formiranje vlasti, izjavio je za medije predsjedatelj Kluba Staša Košarac. Navodeći da su ostali amandmani tehničke prirode, Košarac je rekao da se amandmanom na članak 48. predviđa da primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine vrijedi i nakon okončanja ovog popisa sve do 2015. godine za formiranje vlasti na svim razinama u BiH.

“Podaci dobiveni novim popisom, prema ovom amandmanu, primjenjivali bi se od 2015. godine”, precizirao je Košarac. Ističući da je bez političkog konsenzusa nemoguće doći do dogovora o izmjenama Prijedloga zakona i samom zakonu o popisu, Košarac je izrazio očekivanje da će sljedećih dana biti raspravljano o ovom važnom zakonu za ukupne odnose u BiH.

“Vidjet ćemo kako će se izaslanici iz Kluba Hrvata i Kluba Bošnjaka u Domu naroda izjasniti o našem amandmanu”, zaključio je predsjedatelj Kluba srpskih izaslanika. On je naglasio da je za predstavnike Republike Srpske i srpski narod neprihvatljivo da ostane sadašnja odredba kojom se rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine primjenjuju za formiranje vlasti do okončanja provedbe Aneksa 7. Daytonskog sporazuma koji se odnosi na povratak. “To znači da bi rezultati iz 1991. godine bili primjenjivani praktično trajno, iako faktično stanje u BiH odavno ne odgovara ovim rezultatima”, dodao je Košarac.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici donio je zaključak kojim je produžena amandmanska faza za prijedlog Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
Jajčanin
08:55 24.08.2011.

Kad bi 2015. bio popis samo, bilo bi dobro...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?