MSU

Spoj jazza i grafičkog dizajna Niklausa Troxlera u galeriji No

Plakat
arhiva
07.03.2012.
u 14:43

Autor je švicarski ; svjetsku slavu stekao je dizajniranjem plakata za jazz koncerte koje u posljednjih četrdeset godina organizira u svom rodnom gradu Willisau. "Plakat mora zvučati! Uvijek se trudim postići dijalog između zvuka i slike"

Samostalna izložba Niklausa Troxlera, dobitnika Grand Prix-a Zgrafa 10 otvara se u galeriji No zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti 16. ožujka od 20 sati. Niklaus Troxler švicarski je dizajner koji je svjetsku slavu stekao dizajniranjem plakata za jazz koncerte koje u posljednjih četrdeset godina organizira u svom rodnom gradu Willisau. "Plakat mora zvučati! Uvijek se trudim postići dijalog između zvuka i slike" piše Niklaus Troxler, koji je svjetsku slavu dobrim dijelom stekao zahvaljujući uracima u kojima je spojio svoje dvije strasti - jazz i grafički dizajn. 

Dizajniranjem plakata za jazz koncerte koje u posljednjih četrdeset godina organizira u svom rodnom gradu Willisau, stekao je prepoznatljivi stil, a neki od njegovih plakata zahvaljujući ponajviše nekolicini knjiga i izložbi u MoMA-i u New Yorku već su postali klasici. Među njima su McCoy Tyner Sextet (1980.), Dexter Gordon Quartet (1978.), Don Pullen Quartet (1978.), A Tribute to the Music of Thelonious Monk (1986) te plakat za Cecil Taylor (1989.). Troxler je za svoj rad dobio mnoge nagrade uključujući Cultural Prize of Central Switzerland (1982.) i 22 Swiss posters of the year, kao i višestruke nagrade švicarskog, njujorškog i europskog Art Directors kluba te njujorškog i tokijskog Type Directors kluba. Svoje plakate, osim u MoMA-i u New Yorku, izlagao je na mnogim izložbama te u galeriji Raeber u Luzerneu i galeriji Reinhold u New Yorku.

Osim izložbe, 17. ožujka u 18 sati u dvorani Gorgona MSU-a Niklaus Troxler održat će predavanje Slika i zvuk. U sklopu istog programa Zgraf/Riječi održat će se i predavanja ostalih članova Međunarodnog ocjenjivačkog suda.

Izložba traje do 5. travnja.

Zgraf 11 održava se od 15. ožujka do 5. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu: u Domu HDLU-a, MSU-u, Galeriji ULUPUH, galeriji Permanenta i SC-u. Više o programu na www.zgraf.hr.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?