posljedice korone

Liga “miruje”, sponzori “šute”, klubovi ne “krešu” plaće igračima

31.03.2020.
u 06:30

Čim je podmukla korona počela “drmati”, okomila se i na sport, osobito nogomet - počele su priče i o posljedicama koje će ga pogoditi. Začuli su se vapaji velikih i bogatih klubova sa Zapada, osobito iz Liga petice. Iz Njemačke je stigla vijest da će bundesligaši, ako se prvenstvo ne završi (još treba odigrati 9 kola), pasti u krizu, pa će samo od TV prava izgubiti 750 milijuna eura. U engleskoj Premier ligi gubitak će biti i veći. Isto je u Španjolskoj, u Italiji, Francuskoj, Portugalu, Belgiji itd.

“Srezati” plaće igračima

Čelnici klubova došli su na ideju “srezati” plaće igračima i “nagovoriti” igrače da se primanja smanje. Bilo je gunđanja, ali igrači su većinom pristali na “rezanje” ugovora, premija itd. Nijemci su bili brzi, pa su svi bundesligaši dogovorili manja primanja. Slično je bilo i drugdje, pa će tako Juventus smanjiti troškove za 90 milijuna eura godišnje (Ronaldo će ostati kraći za 10 milijuna)! I u klubovima bivše države počele su slične akcije. U Osijeku su igrači na prijedlog Uprave “bez otpora” pristali na smanjenje primanja za 25 posto. Slično je u Rijeci, gdje se “isprsio” gazda kluba Mišković i u klupsku blagajnu “gurnuo” tri milijuna svojih eura, a igračima će primanja biti 33 posto manja. Uzbuna je nastala u Maksimiru jer igrači i treneri prve momčadi (na čelu s Bjelicom) nisu pristali da im se dira u primanja! U Srbiji su primanja “skraćena” u Partizanu, u škotskom Heartsu plaće su “pale” 50%, a primjer je dao trener Daniel Stendel, koji je rekao “da će raditi besplatno dok traje kriza”. U Rumunjskoj u FCSC (Steaua) gazda Becali izjavio je da će “igrači primati tek 700 eura dok kriza traje”... Iz Fife su poslali “preporuku da klubovi mogu igrače staviti na minimalac za vrijeme dok nemaju prihoda”! Pitali smo čelnika jednog kluba iz Premijer lige BiH što će klub poduzeti po ovom pitanju, ali čovjek je rekao da ne treba paničariti:

- Financijske su mogućnosti loše, pa kriza na “ovom području” neće napraviti štetu. Nećemo dirati plaće igrača, i tako su male. Faruk Brković, glavni tajnik Željezničara, izjavio je za medije da je o problemu primanja igrača razgovarao s kolegama iz ECA (Europska udruga nogometnih klubova):

- Trebala bi Uefa priskočiti u pomoć s većim nagradama za klubove koji igraju njezine kupove i tako nadoknaditi gubitke:

- Prvenstvo se ne igra. Nema prihoda, ali ako se nastavi, bit će ih. Nadamo se da će se prvenstvo nastaviti u svibnju - izjavio je Džemal Šoše za portal Hercegovina.info, a za isti je portal dao izjavu Mario Pandža, glasnogovornik Zrinjskog, koji kaže da “za sada u klubu ne razmišljaju o tom problemu” i da očekuje naputke od krovnih organizacija...

Plaće ionako kasne

- Mi igrači Čelika nismo pričali s čelnicima kluba o “rezanju” plaća. Ako to dođe na dnevni red, najbolje da stariji igrači pregovaraju s čelnicima kluba. U Čeliku plaće i tako kasne 3-4 mjeseca - rekao nam je branič Vedran Vrhovac: - Klub u kojem igram vlasništvo je jednog čovjeka. Plaće su redovite, bez kašnjenja. Ovdje je ugovor svetinja. Ne vjerujem da će biti nekih “rezanja” - kaže Božo Musa, branič poljskog Miedza, bivši igrač Širokoga, Zagreba i Slaven Belupa. - Kriza je, ali ugovori su svetinja i nitko ih ne smije dirati. No, mi smo igrači za kompromisno rješenje i smanjenje, recimo za 20 posto, a ne da netko donese nelogičnu odluku i “odvali” nam 60 - 70 posto - kaže Tomislav Tomić, igrač ljubljanske Olimpije. Suigrač mu Luka Menalo ima slično mišljenje, a Slavko Bralić, bivši igrač Širokoga, sada Vojvodine kaže: - Klub stoji iza nas. Plaće su “legle”, redovito kao i uvijek...

- Štitimo igrače u svemu, pa ćemo i oko ovoga - kaže Aldin Džidić, predsjednik Sindikata profesionalnih nogometaša BiH.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije