opao broj stranaca

Limit od četiri stranca u zapisniku donio promjene

23.01.2019.
u 07:26

Bosna i Hercegovina je multietnička država, s tri konstitutivna naroda, na papiru ravnopravna, pa je i nogometna Premijer liga BiH multietnična od prvih dana utemeljenja. U počecima nije bilo ograničenja glede sastava momčadi bh. premijerligaša nogometašima iz susjednih država bivše Jugoslavije. Mogli su praktički samo takvi igrati, što je osobito bilo vidljivo u klubovima s hrvatskim i srpskim predznakom u imenu.

Sastavi momčadi Posušja, Širokoga Brijega, Brotnja, Zrinjskog, Orašja, Žepča... te Leotara, Borca, Radnika, Drine, Modriča Maksime i drugih klubova bili su “većinski” srpski ili hrvatski. Klubovi koji vrijede kao bošnjački, imali su manje “multietničke” sastave, barem u prvim sezonama zajedničkog natjecanja. Vremenom su propisi limitirali broj stranaca, ali klubovi se snalaze i nalaze bh. korijene mnogih nogometaša koji su imali samo hrvatsku ili srpsku putovnicu.

Zvijezda imala čak 9 stranaca

No, već ove sezone u Premijer ligi BiH opao je broj stranaca, pa Sloboda trenutačno ima samo trojicu nogometaša sa srpskim i hrvatskim državljanstvom (Goran Čokorilo, Ivan Baraban, Aleksandar Ignjatović). Zvijezda 09 ima ih čak devet: Miloš Zlatković, Marko Bašanović, Dušan Babić, Marko Anđić, Nemanja Parmaković, Stefan Trifković (Srbija), Saša Jovović i Slaven Stjepanović (Crna Gora) te Brahim i Nasri Adowa (Gana). Zanemarimo li Srbe, Hrvate, Kosovare, Slovence, Makedonce i Crnogorce, koji sve više uspijevaju ishoditi dvojna državljanstva, kao, primjerice: Ljuban Crepulja (Sarajevo), Vedran Kjosevski (Željezničar), Toni Livančić, Goran Vukliš... (Sloboda), Vojo Ubiparip i Ivan Kostić (Tuzla City), Ognjen Đelmić, Danijel Brković, Josip Šantić (Radnik), Emil Velić, Petar Bojo... (Mladost), Marko Perković, Petar Franjić... (Široki Brijeg), Ivan Brkić, Hrvoje Barišić, Eman Marković... (Zrinjski), Darko Đajić, Stjepan Vego...(Gošk), Matej Marković, Stojan Maksimović... (Krupa), Luka Miletić, Branislav Ružić... (Čelik), u Tuzla Cityju Mirsad Hasanović i Ensar Hajrović (obojica BiH i Švicarska), Anel Ramić (BiH i USA) i još mnogo njih čija imena ne spominjemo zbog ograničenog prostora... U Premijer ligi BiH ima i dosta “pravih” stranaca, nogometaša koji dolaze izvan područja bivše države.

Wagner ostavio najdublji trag

U Čeliku su to: Senhgor i Moussa (Senegalci u odlasku), u Mladosti: Nana Welbeck (Gana), Berat Ayyildiz (Njemačka, Turska), U Sarajevu Joakim Adukor (u odlasku), u Širokom Brijegu: Ivan Enin (Rusija), Eliomar da Silva (Brazil)... Nismo brojali, ali u 16 godina igranja Premijer lige BiH nastupile su stotine stranaca u (gotovo) svih četrdesetak klubova koji su sezonu ili više igrali u Premijer ligi. Primjerice, samo je Široki Brijeg doveo više od 60 stranaca, najviše Brazilaca. Nisu svi igrali službene susrete, neki su bili samo prolaznici, kao i u drugim klubovima. Ipak, neki su ostavili dubok trag, pa je red spomenuti im imena. Ta, Wagner Lago slovi kod većine poznavatelja nogometa u BiH kao najbolji nogometaš koji je igrao u bh. prvenstvima, a nema nikakve dvojbe kako je najbolji strijelac (121 pogodak)... Dubok trag na Pecari ostavili su još i Bajano, Ronielle, Celson, Varea, Tabi... U Zrinjskom su to: Costa, Barbosa, Kutalia, Lamin Diarra, u Željezničaru Faria i Diatta, u Sarajevu Marciano, U Čeliku Kouadio, u Čeliku Kortes, u Laktašima Perreira, u Žepču Palomares (nekadašnji dečko poznate hrvatske skijašice Janice Kostelić), u Posušju Jeffton, u Vitezu Nwokolor, u Olimpiku Fabio, u Travniku Amanake, u Brotnju Kamato... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije