Strijelci na "glinenjake" obilježili su u Ljutom Docu 31. godišnjicu zaustavljanja tenkova agresorske JNA

Neumljani prvi, "neprikosnoveni" Širokobriježani treći

16.05.2022.
u 15:51

U subotu je na streljani Čardaci u Ljutom Docu kod Širokog Brijega održano "najstarije natjecanje ove vrste u BiH" - 28. tradicionalno Otvoreno prvenstvo Herceg Bosne u gađanju glinenih golubova, kako s ponosom kažu čelnici Lovačkog društva Mosor u Širokom Brijegu, piše Večernji list BiH.

- Natjecanje se neprekidno, još od 1993., održava u sklopu obilježavanja godišnjice čuvenog zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu u svibnju 1991. godine. Nije bilo natjecanja u vrijeme pandemije koronavirusa - kaže Vlado Bošnjak, lovac, strijelac i "čelnik za sve" u LD Mosor.

- Vidjeli ste današnje zanimljivo natjecanje, poznati su vam rezultati i pobjednici. Istina je da su dugo Širokobriježani bili neprikosnoveni i gotovo stalno pobjeđivali, ali u posljednje vrijeme nije tako. Sve češće momčadski i pojedinačno pobjede pripadaju drugima, recimo Neumljanima i Čitlučanima. Lovačko društvo Jadran iz Neuma i ovaj je put pobjednik, momčadski i pojedinačno. Konkurencija je sve jača, pa ovaj put nije slavio favorit - Ivica Bačić, do sada ponajbolji neumski strijelac, nego njegov klupski kolega Alen Franić - kaže Bošnjak...

Dakle, Alen Franić "pokupi" je pehare i medalje kao najbolji, ali dobra su bila i ostala petorica prvoplasiranih. To su Marijan Luburić (2. mjesto - član LD Golub Čitluk), Marinko Zovko (3. mjesto - LD Golub Čitluk), Nikša Krstović (4. mjesto - LD Jadran Neum), Vladimir Mandić (5. mjesto - LD Mosor Široki Brijeg) te Nikola Visković (6. mjesto - LD Jadran Neum). Momčadski je 1. mjesto pripalo Jadranu (Neum), 2. LD Golub (Čitluk), 3. LD Mosor Široki Brijeg... Na natjecanju su još sudjelovali LD Zec Busovača, LD Lještarka Kiseljak, LD Malič Grude, LD Galeb Čapljina, LD Jarebica Mostar. Recimo da se momčadski i pojedinačno ukupno natjecalo 37 strijelaca. Već po tradiciji, nakon što je pozdravio strijelce i goste, natjecanje je proglasio otvorenim Miro Kraljević, širokobriješki gradonačelnik. Na streljani je bilo veselo i raspjevano. U stankama gađanja čula se tradicionalna ganga, a svuda okolo širio se miris roštilja i pečenja.

- Ova streljana izgrađena je prije tri godine. Dosadašnja natjecanja uglavnom su se održavala na strelištu Blato, a ovdje na Čardacima smo drugi put. Napišite da je najzaslužniji za izgradnju strelišta mladi Ljutodočanin Marko Damjanović. On je i glavni financijer. Marko je danas častio sve nazočne. A onda nas još sve pozvao u svoju kuću i počastio izvrsnim ljutodočkim vinom i drugim pićima te domaćom mezom. Time smo obilježili njegovu ženidbu - dan kasnije bila je Markova svadba. Čestitamo mu ulazak u novi život, ali i zahvaljujemo na gostoprimstvu - kaže Dragan Naletilić, tajnik LD Mosor i glavni urednik lista HOP. Na streljani smo zatekli još jednog Naletilića. To je Ivan Rora Naletilić, najstariji član LD Mosor (91. godina), koji djeluje kao momak, momak i pol!

- Još sam lovac, ranije sam bio aktivni strijelac na "glinenjake". Sad sam samo gledatelj - kaže Rora koji je ujedno i najstariji živući igrač NK Široki Brijeg. Ne samo to - Rora je bio i prvi vratar ovog kluba daleke 1948. godine...

- Ovo prvenstvo računa se i kao prvo kolo Lige Herceg Bosne. Prvo sljedeće kolo igrat će se u Čitluku, slijede Busovača, Orašje, Grude, Neum i Čapljina. Na posljednjem natjecanju u Čapljini, koje je predviđeno za 2. listopada 2022. godine, proglasit će se pobjednici u momčadskoj i pojedinačnoj konkurenciji. Prve tri momčadi i pojedinca dobit će pehare i medalje, a ostala tri pojedinca dobit će prigodne darove. Momčadski će pobjednik dobiti i prikladne darove. Liga će se bodovati ako od sedam spomenutih natjecanja bude regularno barem pet - kaže Vlado Bošnjak...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije