Kriza

U BiH je potražnja za kreditima sve manja, a nema povećanja kamata

banka
Arhiva VL
07.05.2010.
u 11:45

Kod građana je prisutna nesigurnost kolika će im biti plaća i kako će moći vraćati te kredite, ističe Kutle

Komercijalne banke u BiH izrazile su zabrinutost smanjenjem svoje kreditne aktivnosti jer je potražnja za kreditima uvjetovana gospodarskom krizom i sve lošijom ekonomskom situacije u BiH - u stalnom padu. Direktor UniCredit banke Mostar Berislav Kutle priznaje da je potražnja za kreditima, posebice stambenim, zbog realnosti života manja, i to ne samo u BiH, nego u cijelom okruženju.

Prisutna je nesigurnost

- Kod građana je prisutna nesigurnost oko toga kolika će im plaća biti u idućem razdoblju i kako će moći vraćati te kredite - ističe Kutle, prenosi portal E-kapija. Prvi potez prema izlazu iz postojećeg letargičnog stanja Kutle vidi u državi koja mora pokrenuti proizvodnju i najavljena ulaganja u autocestu, vjetrolektrane. Rješavanjem unutarnje krize u državi bio bi smanjen pritisak i nesigurnost koju sada građani osjećaju. I ekonomisti su na nedavno održanom formu u Vitezu poručili da ulaganje u infrastrukturne projekte može osigurati tisuće radnih mjesta, što bi projiciralo bolje stanje u ekonomiji i bankarstvu. Predsjednik Udruženja banaka BiH, Radovan Bajić također tvrdi kako je došlo do blagog pada potražnje za kreditima u BiH, ali ističe da kamatne stope i stanje u bankarstvu nije lošije od usporedivih zemalja. Ako se usporedimo, tvrdi Bajić, sa zemljama kao što su Austrija i Njemačka, aktivne kamatne stope bh. banaka su za maksimalno dva indeksna boda više od nekih većih zemalja. Ističe da su im pasivne kamatne stope više nego u drugim zemljama, što znači da im je i zarada i marža manja. Ipak su, po njegovoj ocjeni, bankari zadovoljni, ako se uzme u obzir općenito stanje gospodarstva u BiH jer je profitabilnost, odnosno povrat sredstava na kapital, svega jedan posto. Što se tiče 2010., kaže da ne očekuju niti dramatično poboljšanje ni pogoršanje.

Kriza zahvatila sve

- Kriza je sada zahvatila realni sektor ekonomije i svjesni smo da će oporavak trajati nekoliko godina, ali u bankarstvu ne očekujemo neke veće poremećaje i financijski sektor će nastaviti raditi normalno, kaže Bajić. - Činjenice koje u potpunosti opravdaju stanje kamatnih stopa u prošloj godini ogledaju se u znatno otežanom pribavljanju sredstava financiranja, i to po znatno povećanim cijenama, visokim maržama, kao i visokim rizikom. Mislim da u ovoj godini nećemo imati povećanja kamatnih stopa na kredite, ali za očekivati je blago spuštanje pasivnih kamatnih stopa. Naravno, sve ovisi o daljem tijeku gospodarskog rasta i intenziteta krize, kazao je direktor Raiffeisen bank BiH Michael Mueller. - Mislim da rasprave o ukidanju jamaca nisu utemeljene. Smatram da bi se ovdje više trebalo raspravljati o tome jesu li jamci svjesni što potpisuju i jesu li, u skladu s ugovorom koji potpišu, spremni otplatiti dug, naravno ukoliko glavni dužnik ne bude u mogućnosti ispuniti svoju obvezu otplate kredita. Jamac je zakonom točno reguliran instrument koji se koristi u svim zemljama, kazao je direktor Raiffeisen bank BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?