SVJETSKO PRVENSTVO

U Južnoj Africi nas čeka krvoproliće, navijači u opasnosti

Afrika
AFP
28.05.2010.
u 12:55

- Treba ubiti onoga tko je Južnoafričkoj Republici dodijelio organiziranje Svjetskog nogometnog prvenstva- izjavio je Bruno Zajec

Već i ptice na grani znaju da je Južna Afrika po stopi kriminala među vodećim zemljama u svijetu. Statistički podaci govore da je u prošloj godini zabilježeno preko dva milijuna teških kaznenih djela iako je stopa ubojstava pala za 3 posto. U toj se zemlji dnevno dogodi oko 50 ubojstava, preko 18.000 godišnje, što je jedan od najgorih podataka u svijetu.

Vrh države svjestan je problema, pa je uoči početka najvećeg nogometnog natjecanja na svijetu južnoafrički predsjednik Jacob Zuma javno zamolio sugrađane da se za vrijeme SP-a "ponašaju pristojno i da budu dobri barem u ta četiri tjedna". Uvid u kataklizmu koja vlada južnoafričkom svakodnevicom iz prve je ruke opisao hrvatski trener koji je radio u toj zemlji.

"Treba ubiti onoga tko je Južnoafričkoj Republici dodijelio organiziranje Svjetskog nogometnog prvenstva! Nigdje u svijetu nisam vidio toliko kriminala koliko ga ima ondje. Ne bih želo biti baba vračara, ali bojim se da to natjecanje neće proći bez 100 mrtvih", izjavio je Bruno Zajec, bivši hokejaš zagrebačkog Medveščaka, koji je jedno vrijeme bio trener hokejaša Južnoafričke Republike.

"Bio sam ondje dva puta po mjesec i pol dana i mislim da je to dovoljno da se shvati o kakvu je okruženju riječ", dodao je Zajec, opisavši što mogu navijači zemalja sudionica Svjetskog nogometnog prvenstva očekivati u Južnoj Africi.

"Te bande idu vam čoporativno, poput hijena. Samo te napadnu, ubiju, opljačkaju. Nema tog suzavca, ali ni pištolja koji bi ti pomogao. I ako misliš da si siguran, mogao bi nadrljati. Jer sigurno ne možeš pogoditi tko je taksist, a tko nije. A pogotovo će takvih situacija biti tijekom SP-a. Bojim se da nas ondje čeka krvoproliće. Najviše se bojim za gledatelje. Jer ako ti auto crkne na cesti, bolje da se sam ubiješ", zaključio je hrvatski hokejaški trener u razgovoru za 24sata.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije