policijska akcija

Uhićeni talijanski anarhisti odgovorni za napade po Europi

karabinjeri
Reuters
13.06.2012.
u 10:53

Izvršeno je više od 40 pretresa u cijeloj Italiji protiv 24 osumnjičene osobe, te je uhićeno desetak ljudi koji su optuženi za terorizam na međunarodnoj razini

Talijanska policija provela je danas operaciju protiv članova Neformalne anarhističke federacije (FAI) optuženih za napade na filijale banaka, kao i za ranjavanje u nogu menadžera tvrtke Ansaldo Nucleare, Roberta Adinolfija u Genovi.

Operacija pod imenom "Ardire" provedena je po nalogu tužiteljstva u Perugii. Izvršeno je više od 40 pretresa u cijeloj Italiji protiv 24 osumnjičene osobe, te je uhićeno desetak od kojih po jedan u gradovima Perugia, Siena i Viterbo. Svi uhićeni optuženi su za terorizam na međunarodnoj razini jer je riječ i o anarhistima iz drugih zemalja (pod istragom je i šest grčkih državljana), a dvojica od njih su već u zatvorima u Švicarskoj i Njemačkoj.

Tereti ih se za napade na milanskom sveučilištu Bocconi 2009. godine, za napade na agencije za ubiranje poreza Equitalia u Rimu, filijalu banke Deutsche Bank, grčko veleposlanstvo u Parizu 2011. godine, te za ranjavanje u nogu pucnjima iz pištolja menadžera Roberta Adinolfija polovicom svibnja ove godine u Genovi.

Zapovjednik specijalaca karabinjera (ROS) general Giampaolo Ganzer, objasnio je danas u razgovoru za televiziju SkyTg24 kako je među šestoro grčkih državljana pod istragom i Olga kojoj su napadači na Andolfija posvetili taj napad preuzimanjem odgovornosti. Na letku s kojim su preuzeli odgovornost za napad na Adinolfija, anarhisti su napisali kako su to učinili za Olgu i kako im je čast nazvati svoju jezgru njezinim imenom. Olga Ikonomidou, grčka anarhistica, već je godinu i pol dana u zatvoru.

General Ganzer je kazao kako je anarhistička skupina bila spremna „upotrijebiti i bombe“ za napade, te kako se među uhićenima nalaze i Sergio Maria Stefani i Alessandro Settepani, koji su već jednom, 2009. godine, bili uhićeni pod sumnjom da su htjeli napasti (sabotirati) željezničku prugu Orte-Ancona. Tijekom pretresa karabinjeri su zaplijenili i anarhistički priručnik pod naslovom "Svakom njegovo: 1000 načina za sabotiranje ovog svijeta".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?