Detoksikacija:

Ako još patite od blagdanskog prejedanja, jedite neslanu juhu, a umjesto slatkiša - suhe šljive

04.01.2019.
u 20:00

Iako su božićni blagdani i novogodišnje slavlje iza nas, mnogi zasigurno još osjećaju posljedice pretjeranoga unosa hrane i pića. Osim povišenoga krvnog tlaka te razine šećera i masnoće u krvi, nerijetko ovih dana patimo i od želučanih tegoba. Stručnjaci stoga savjetuju kako očistiti organizam od toksina i štetnih tvari unesenih kroz hranu i piće.

Skromni i lagani obroci

Poznata dijetologinja iz regije dr. Tatjana Mraović ističe za medije kako je za prvi korak potrebno shvatiti da jaku i kaloričnu hranu treba unijeti za ručak ili večeru, dok bi doručak i drugi obrok tijekom dana trebali biti skromniji i laganiji. Dr. Mraović naglasila je, prenose mediji, da uz obilne obroke treba piti više vode. Upravo unos dovoljno vode u organizam pomaže mu osloboditi se nataloženih toksina i velike količine soli iz hrane i pića.

- Obično popijemo dvije, tri čaše vode dnevno, što nije dovoljno. Nemamo običaj ni pojesti laganu juhu ili piti čajeve. Nakon prejedanja trebali bismo pojesti neslanu juhu ili popiti čaj bez šećera i dosta vode, jer će ona izvući toksine i sol i pomoći u snižavanju krvog tlaka - kaže dr. Mraović. Nakon blagdansko-praznične trpeze na našem meniju trebalo bi se naći što više povrća. Kako je ono niskokalorično, može se pojesti i u većim količinama. Stručnjaci za prehranu također savjetuju da se obvezno povećaju porcije salate uz ručak i večeru, posebno od mrkve i korabe (kelerabe), potpuno neslane ili sa što manje soli. Može se jesti i nemasno meso. Međutim, ne bi se smjelo pretjerivati ni s količinom nemasnog mesa i povrća ako se mislimo riješiti viška kilograma koje smo “navukli” za blagdane. - Preporučena količina za žene je oko 100 grama mesa, a za muškarce do 200 grama - kaže Mraović. Nevena Pandža, magistra nutricionizma iz Mostara, za Večernji list je kazala da, prema istraživanjima, ljudi u prosjeku za blagdane dobiju od 1 do 2,5 kg. U dane Božića i oko Nove godine mnogi u danu unesu i do 6000 kcal, što je od 2 do 3 puta više od preporučenog energetskog unosa za prosječnog muškarca i ženu. Na upit koliko božićni ili novogodišnji ručak (sarma, pečenka i desert) u prosjeku imaju kalorija, magistra Pandža istaknula je da, okvirno, 100 g sarme ima 130 kcal.

Po obroku se serviraju 2-3 sarme, što daje brojku i do 390 kcal. Sarma se često jede uz pire-krumpir ili kruh. Oko 100 g pirea je 90 kcal, a jedna kriška kruha oko 50 kcal. Pečeno meso, okvirno, na 100 g ima 260 kcal, 100 g francuske salate oko 180 kcal, a komad čokoladne torte od 100 g ima oko 430 kcal. Slatkiše bi, pak, nakon blagdana, kažu stručnjaci, trebalo zamijeniti dvjema suhim šljivama, suhom smokvom ili dvjema marelicama, a u obzir dolazi i šaka orašastih plodova. Tu je i neizostavna fizička aktivnost kojom se povećava potrošnja šećera, regulira metabolizam i smanjuje apetit.

- Redovito konzumirajte orašaste plodove i sjemenke, koristite začine i začinsko bilje. Birajte hladno prešana biljna ulja - kaže Pandža.

Pomažu i kupke

Svaki dan trebali bismo početi detoksikacijom usne šupljine sodom bikarbonom ili maslinovim uljem, a tu je i detoksikacija preko kože. - U kadu s vodom sipajte eterična ulja bora, čempresa, lavande ili ružmarina, dodajte kakao-maslac i malo morske soli - savjet je nutricionistice Milke Raičević. Pijte i čaj ili napitak od svježe cikle, mrkve i jabuke, a postoji i detoksikacija lanom i kefirom. Za mamurluk, pak, predlaže provjerene recepte, kiseli kupus ili varivo od rajčice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?