Unicef

Alarmantno širenje ospica u Srbiji!

ospice
03.03.2019.
u 12:28

Broj globalnih slučajeva ospica povećao se do alarmantne razine, a situacija je najkritičnija u deset zemalja, koje čine 74 posto ukupnog povećanja, a među njima je i Srbija, upozorio je Unicef. 

Globalno gledajući, 98 zemalja je izvestilo o povećanom broju slučajeva ospica u 2018. godini u odnosu na 2017, što predstavlja opadanje napretka u borbi protiv ove bolesti, piše Kurir.rs. 

Epidemija je ukazala na znatan broj odraslih osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cjepljene kao i da ima dosta djece mlađe od pet godina koja nisu cijepljena zbog oklevanja roditelja prouzročenog glasinama o kvalitetu i sigurnosti MMR cjepiva i navodnoj povezanosti s autizmom.

- Gotovo svi slučajevi se mogu spriječiti, a ipak djeca podliježu zarazi čak i u mjestima gdje jednostavno nema nikakvog opravdanja da se to dogodi - rekla je Henrijeta H. Fore, izvršna direktorica Unicefa.

Od početka epidemije u Srbiji, od listopada 2017. Ministarstvo zdravlja je aktiviralo povećan nadzor i preventivne mjere, što je dovelo do smanjenja broja novo zaraženih. U veljači ove godine zabilježen je samo jedan slučaj ospica i očekuje se da će se epidemija zaustaviti za nekoliko mjeseci, navodi se u priopćenju Unicefa.

Po broju oboljelih prednjače Ukrajina, Filipini i Brazil, a Srbija je u samom vrhu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?