NJEMAČKI ZNANSTVENICI:

Balkan trenutno trese čak 18 sukoba, ali dva su najopasnija

fdgdgd
ilustracija
08.03.2017.
u 09:30

Balkan trenutno trese čak 18 sukoba, ali velika većina njih nisu nasilni, navodi se u ozbiljnoj europskoj studiji njemačkog Heidelberg instituta za istraživanje konflikata, koji svake godine objavljuje barometar svih sukoba, ne samo u Europi nego i diljem svijeta, prenosi Novi.ba.

Prema najnovijem izvještaju za 2016. godinu, samo dva sukoba su imali elemente nasilja i to onaj između vlasti i opozicije u Makedoniji, te prošlogodišnje demontracije na Kosovu. Barometar bilježi tri vrste sukoba u Bosni i Hercegovini, i to su prema metodologiji ovog instituta sukobi najnižeg intenziteta.

Sukob zbog namjera Republike Srpske da izvrši secesiju od Bosne i Hercegovine je postao vidljviji u posljednje vrijeme, a nakon održavanja referenduma o presudi Ustavnog suda BiH – navodi se u izvještaju. Evidentiran je i sukob Hrvata sa Bošnjacima u FBiH „zbog zahtjeva za autonomijom“.

Također, institut bilježi i sukob „islamističkih militanata sa vladom BiH“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?