STRUČNJAKINJA ZA SIGURNOST DJECE

Bez obzira na velike vrućine, vrata spavaće sobe držite zatvorena: Mogu vam spasiti život!

TikTok/dr.free.hess
23.06.2021.
u 09:02

Ako su vrata sobe zatvorena, u slučaju požara u u kući u sobu će ući manje ugljičnog monoksida, manje će porasti temperatura, a ostati će i više kisika

Iako ćete vjerojatno naći gomilu razloga da navečer vrata svoje i dječje sobe ostavite otvorena - da čujete ako dijete  plače ili jednostavno napravite propuh - na društvenim se mrežama stalno nova objavljuju videa požara iz kojih je jasno koliko je opasno po noći ne zatvarati vrata spavače sobe.

- U slučaju požara zatvorena su vrata jedina barijera između vas i vatre, dima i smrtonosnog ugljičnog monodioksida - poručili iz američkog Instituta za sigurnost i zaštitu od požara (FSRI), a isto je svojim TikTok pratiteljima potvrdila i pedijatrica i stručnjakinja za sigurnost djece iz organizacije Child Safety dr. Free N. Hess.

Dr. Hess je tako na TikToku objavila video u kojem roditeljima objašnjava zašto bi vrata dječje sobe trebali po noći ostavljati otvorena. U svom videu ona pokazuje kako nakon požara u kući iznutra izgledaju dvije spavaće sobe: jedne čija su vrata bila otvorena i druge, čija su vrata tijekom požara bila zatvorena. 

Video možete pogledati OVDJE

- Ovdje se odlično vidi razlika u sobama nakon požara - rekla je pedijatrica pokazujući kako nakon požara izgledaju dvije sobe u istoj kući, smještene odmah jedna uz drugu.

Naime, objasnila je, ako su vrata sobe zatvorena, u slučaju požara u u kući u sobu će ući manje ugljičnog monoksida, manje će porasti temperatura, a ostati će i više kisika, prenosi The Sun. Ovaj je videozapis prikupio više od 90.000 lajkova, a komentatori su bili zahvalni na sigurnosnom savjetu dr. Nessa.

- Ovo stvarno nisam znao, hvala vam - napisao je jedan tata, a mnogi su roditelji priznali da nikad nisu ni razmišljali o važnosti zatvaranja vrata dječje, ali i vlastite spavaće sobe. - Sada ću sigurno paziti da su vrata po noći uvijek zatvorena, hvala vam - napisala je jedna mama u komentarima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?