Intervju: Vjekoslav Bevanda

Bošnjački ministri ugrozili kreditni aranžman s MMF-om

22.04.2020.
u 17:17

Kolege iz SDA tražili provođenje posebne procedure zaduživanja te promjenu odluke o raspodjeli novca

Zapela je raspodjela 330 milijuna eura od kredita koji je BiH za borbu protiv koronavirusa odobrio MMF jer su bošnjački ministri u Vijeću ministara blokirali raspodjelu novca, zbog čega bi se cijeli proces mogao otegnuti više mjeseci. Hrvatski i srpski ministri u Vijeću ministara glasovali su za raspodjelu novca od MMF-a kako su to, uz posredovanje međunarodnih diplomata, dogovorili lideri vodeće hrvatske, bošnjačke i srpske stranke Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. 

U pismu namjere upućenom MMF-u vlasti u BiH obvezale su se da će, uz entitete Republiku Srpsku, koja dobiva 38 posto sredstava, i Federaciju BiH (62 posto), novac dobiti i deset županija. Naime, polovina novca MMF-a od kvote predviđene za entitet Federaciju BiH pripada deset županija. Navođenju županija ranije se snažno protivila bošnjačka strana. 
Na sjednici su bošnjački kolege iz Stranke demokratske akcije tražili provođenje posebne procedure zaduživanja te promjenu odluke o raspodjeli novca koju je predložio ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda. U intervjuu za Večernji list jučer nakon odluke rekao je kako je šokiran.

Kako komentirate novonastalu situaciju sa zastojem, što sada?

Procedure vezane za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom uvijek su iste. Ovo je izvanredni aranžman i moram reći kako smo imali sreću da je odobrena stopostotna kvota za BiH. Podsjetit ću. Fiskalno vijeće utvrdilo je pismo namjere i potpisali su ga svi članovi. Nakon toga napravljen je memorandum, koji smo također potpisali, i sve je bilo usklađeno s MMF-om. Nama je odobren novi aranžman na sjednici Upravnog odbora MMF-a u iznosu od 330 milijuna eura. Od toga poček je 39 mjeseci, a kamatna stopa 1,05 posto. Poslije tog njihova odobrenja odmah sam, po procedurama, poslao zahtjev, što nalaže zakon, da se na Vijeću ministara utvrdi odluka o povlačenju sredstava. Na prijedlog Ministarstva financija i riznice upućena je odluka, bila je u Glavnom tajništvu i čekali smo još samo odobrenje kako bismo završili taj tehnički dio posla.

Ali to, čini se, nije bio samo tehnički dio?!

Dopustite samo da završim. Da je usvojena ova odluka, ja bih potpisao promissory notu, odnosno mjenicu, uime Bosne i Hercegovine. Odmah bi nakon toga Centralna banka uputila tu mjenicu Međunarodnom monetarnom fondu u Washingtonu. Mi bismo već sutra (danas, nap. a.) imali novac na računu Centralne banke. Nažalost, to se nije dogodilo.

Što je onda u pitanju?

Nastavljene su opstrukcije kojima više ne vidim svrhu i kamo one vode. Naime, u ponedjeljak navečer poslije 22 sata glavni tajnik Vijeća ministara Viberom je dobio primjedbe ministrice vanjskih poslova BiH gospođe Turković. Ponavljam, Viberom. Nakon toga to je jučer proslijedio ministrima s primjedbama. Radi se o trima primjedbama. Ali nijedna nije opravdana. U svim dokumentima sve ono što je Fiskalno vijeće usvojilo, a MMF prihvatio, sastavni je dio ove raspodjele. Nakon svega toga imali smo telefonsku sjednicu Vijeća ministara. Glasovalo je odmah šest ministara, jer smo do 9.30 trebali imati potpisanu odluku i poslati je Centralnoj banci, zajedno s mjenicom, kako bi bila upućena u Washington. Nažalost, u sudačkoj nadoknadi imali smo negativno izjašnjenje gospođe Turković, gospode Podžića i Mahmutovića, dok se pak gospodin Radončić nije očitovao. Ja sam mislio da smo svi zajedno napravili dobar posao, da smo osigurali kvalitetan novac od kojega ni jedna marka ne ide na državnu razinu. Stali smo kada smo trebali realizirati ovaj sporazum. Prevagnuo je jedan iracionalni pristup, neznanje ili loša namjera te uklapanje u političke obračune. Nažalost, u posljednje vrijeme čim nešto predlaže ministar Bevanda, odmah se upali alarm.

Što dalje s aranžmanom MMF-a?

Mene je, iskreno, sram. Ja sam razočaran i žao mi je. Prije svega, države. Možete misliti koji će nama biti rejting kada MMF, koji je sve pripremio da nam isplati novac, čuje da se to ne može realizirati jer se vlasti nisu mogle usuglasiti o odluci. Ne bih isključio da sada dođemo doslovno u zadnji red od 90 zemalja koje su se prijavile za pomoć. Čini se da je nekima, posebice u Federaciji BiH, bolje da prodaju rizničke zapise ili pak dionice. Ne postoji nijedan izvor novca koji može biti ovako povoljan s počekom od 39 mjeseci. Vjerojatno oni koji tek funkcioniraju poslije 22 sata puno bolje znaju.

Je li ovime ugrožen kreditni aranžman s MMF-om?

Normalno da jest. Ugrožen je. Ljudi čekaju da im dostavimo svoju odluku, a nismo u stanju završiti tehnički dio posla. Ovo neće samo ugroziti odnos s Međunarodnim monetarnim fondom, nego će biti signal svim financijskim institucijama, kreditorima, kreditnim agencijama... o državi Bosni i Hercegovini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?