ODRŽANO ROČIŠTE

Branitelj Zorana Mamića: Nema temelja za njegovo izručenje, konačna odluka za dvadesetak dana

zoran mamić
Foto: STRINGER/PIXSELL
1/3
24.08.2021.
u 17:42

Pred sucem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas su bile dvije molbe za izručenje Zorana Mamića

Zoranu Mamiću održano je danas ročište na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a povodom zahtjeva hrvatskog Ministarstva pravosuđa za njegovo izručenje. Konačna odluka još nije poznata, baš kao ni u slučaju brata mu Zdravka, koji je na istom sudu bio prije desetak dana ranije.

Pred tamošnjim su sucem danas bile dvije molbe za izručenje Zorana Mamića. Prva se odnosi na pravomoćnu presudu za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, po kojoj je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

- U jednom je dijelu Vrhovni sud RH taj postupak vratio Županijskom sudu u Osijeku i zahtijeva se ponovno suđenje. Mi smo tu istaknuli činjenicu kako se radi o kaznenom djelu počinjenom prije 28. studenog 2012., kada je stupio na snagu Ugovor između RH i BiH o izručenju, pa već stoga nema osnova za izručenje – kazao je Zdravko Rajić, odvjetnik braće Mamić.

Izručenje se traži i zbog izvršenja spomenute zatvorske kazne, no stav je obrane kako ni tu nema temelja za izručenje jer, po Ugovoru o izručenju, "osuđena osoba može birati gdje će izdržavati kaznu zatvora utvrđenu u jednoj državi, ukoliko ima državljanstvo i prebivalište u drugoj državi". Zoran Mamić, dodao je njegov branitelj, zadovoljava oba uvjeta.

Što se, pak, tiče molbe za izručenje poslane u BiH nakon što je Mamićima određen istražni zatvor u sklopu istrage zbog sumnje u podmićivanje osječkih sudaca, odvjetnik Rajić ponovno će ustvrditi kako izručenje nije moguće.

- S obzirom na činjenicu da je navodno djelo počinjeno i na području BiH, Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovor o izručenju jasno govore da nema osnova za izručenje ako je kazneno djelo djelomično ili u potpunosti izvršeno na području domaće države, u ovom slučaju BIH – rekao je on.

Dodao je i kako je "nesporno da je sudski postupak pred osječkim sudom kontaminiran".

- Ako su suci pod istragom, i po standardima Europskog suda za ljudska prava taj postupak ne može proći test pravičnosti – zaključio je on, poručivši i kako čekaju odluku Ustavnog suda RH te se nadaju da će drugostupanjska osuđujuća presuda biti ukinuta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije