Predsjednik HDZ-a BiH

Čović pisao veleposlanicima u BiH i OHR-u, evo što im je poručio

05.06.2018.
u 10:43

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović pisao veleposlanicima Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, te Uredu visokog predstavnika i OESS-a 04. lipnja 2018., priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

Pismo prenosio cijelosti: 

"Poštovani!
Prije četiri dana u javnosti se pojavilo pismo za koje mediji tvrde da su ga potpisali predstavnici veleposlanstava Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, te Ureda visokog predstavnika i OSCE-a.

Dalje, mediji navode kako u tome pismu, jer ja osobno nisam dobio primjerak navedenoga, Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) označavate kao stranku koja nije istinski zainteresirana za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o kaznenom postupku, kojim bi se zadovoljili međunarodni standardi te osigurao učinkovit rad tužiteljstva i suda na razini BiH.

Kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te  kao predsjednik stranke koju ste, na neprimjeren i neprihvatljiv način, javno prozvali kao glavnog krivca ističem kako sam bio neugodno iznenađen priopćenjem i njegovim sadržajem, za koje odgovorno tvrdim da nema nikakve veze sa stvarnošću.

Tragom navedenoga, želim Vas informirati o nekoliko bitnih činjenica:

- proces pripreme izmjena ovog zakona u smislu provedbe predmetne odluke Ustavnog suda BiH ni po čemu se ne razlikuje od ostalih sličnih procesa koji imaju svoj točno definiran metodološki i institucionalni slijed; 

- u pripremi prijedloga izmjena zakona sudjelovala je međuresorna radna skupina sastavljena od renomiranih stručnjaka, predstavnika relevantnih institucija s različitih razina, koji su vrlo dobro upućeni u navedenu tematiku, ali i potpuno svjesni svih standarda, kako profesionalnih tako i u smislu poštivanja vladavine prava i temeljnih ljudskih prava, što je i osnova onoga što nalaže odluka Ustavnog suda;

-  tijekom postupka pribavljena su sva potrebna mišljenja svih relevantnih institucija i ta su mišljenja, prema informacijama kojima raspolažem, u cijelosti pozitivna; 

- osim radne skupine, u kreiranju prijedloga rješenja sudjelovao je i ekspertni tim koji je financiralo i čiji rad je pratilo Veleposlanstvo SAD-a. Podsjećam Vas i da su u okviru ovoga procesa bile predviđene i javne konzultacije na kojima su se mogle iznijeti sve sugestije, eventualne primjedbe i prijedlozi poboljšanja te dati jasna ocjena šire zainteresirane javnosti za prijedloge s kojima su izašli radna skupina i stručni tim Veleposlanstva SAD-a, što je samo po sebi dovoljno jamstvo transparentnosti i vjerodostojnosti cijelog procesa.

-  Imajući u vidu izuzetno veliko zanimanje dijela međunarodne javnosti za ovo pitanje, iznenađuje, međutim, da nitko nije reagirao niti je imao primjedbu tijekom razdoblja konzultacija, koje su bile otvorene čak dvadeset i jedan dan. 

- O sadržajima prijedloga koje je kreirala radna skupina trebalo se očitovati i Vijeće ministara, ali iz nepoznatog razloga do današnjeg dana nisu stavljeni na dnevni red, a o zakonodavnom postupku u okviru kojeg bi se dodatno vrednovali da i ne govorimo.

Dakle, prijedlozi koji su izneseni u smislu provedbe odluke Ustavnog suda nisu i ne mogu biti prijedlozi niti jedne stranke, pa ni HDZ-a BiH. To u suštini nisu ni prijedlozi ministra pravde, budući da se tim pitanjem bavilo posebno ustrojeno stručno tijelo, a o svim sadržajima tek se trebaju očitovati i Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH na način predviđen ustavom i zakonom.

Tragom  navedenog, uvjeren sam kako nema mjesta za slobodne i proizvoljne procjene kojima se potpuno neopravdano odgovornost nastoji prebaciti na teren djelovanja političkih stranaka. Takav pristup je izrazito tendenciozan i ničim utemeljen, iz naprijed navedenih razloga. HDZ BiH je samo jedna od parlamentarnih stranaka, a činjenica da je njezin ministar na čelu resornog ministarstva ne predstavlja ništa jer on zapravo ne kreira prijedloge koje nalazite spornim.

Proces izmjena svih zakona, pa tako i Zakona o kaznenom postupku, mora pratiti ono što je definirano našim ustavom i zakonima, uz što preciznija određenja i odredbe koje jamče učinkovitost pravosudnih i agencija za provođenje zakona u smislu uporabe potrebnih istražnih radnji, ali i istovremene zaštite temeljnih ljudskih prava.

Osjećam dužnost upoznati Vas da Vaši istupi, koji su zasnovani na nepotpunim informacijama, nepotrebno doprinose stvaranju negativne percepcije javnosti, a da pri tome izvan svih standarda sudjelujete u politizaciji jednog važnog unutardržavnog pitanja u predizbornoj kampanji, čime postajete dio nje, što je apsurdno.

Pozivam Vas da pomognete da se diskusiju o ovom veoma važnom pitanju vrati u okvire struke i institucija jer očito postoji  potreba za istinitim i kvalitetnijim informiranjem, a kako bi se kompetentno i konstruktivno moglo sudjelovati u raspravi o ovom pitanju. Izbjegavanjem suvišne politizacije smanjili bi se nepotrebni i neprimjereni pritisci, a domaće institucije bi neometano mogle završiti posao oko primjene optimalnih rješenja sukladno najboljim međunarodnim praksama i standardima".

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mate45
16:25 05.06.2018.

Nastavlja se praksa međunarodne zajednice. Kad se ne možemo pravedno dogovoriti nameće se rješenje gdje su oštećeni najslabiji. Sva dosadašnja nametnuta rješenja su bila na štetu Hrvata. Čudi me što RH ne reagira po tom pitanju. Znam da bi odmah bošnjačke stranke rekle da je to miješanje u unutarnje stvari RBiH. Pa zar ovo što su napravile ove zemlje nije upravo to.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije