Nakon osam mjeseci

Deblokirana Skupština HNŽ, nije popunjeno jedno mjesto u rukovodstvu

15.10.2019.
u 15:50

Nakon osam mjeseci blokade rada Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, pred zastupnicima se danas našlo više prijedloga i izmjena zakona, piše Faktor. 

Zastupnik Slaven Raguž (HRS), kazao je kako je gotovo godinu dana zastupnicima bilo uskraćeno pravo pozivanja na odgovornost predstavnika izvršne vlasti.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine Tomislav Martinović (HDZ-a BiH) naglašava kako je nastavak rada dio političkih dogovora i kompromisa.

-Ono što smo se dogovorili ćemo ostvariti, pa i vrlo brzo sustići zaostatak koji je nastao. Nas u prosincu čeka proračun i financijski planovi fondova. Nastojat ćemo te dokumente usvojiti u ovoj godini - kazao je Martinović.

Šerif Špago, predsjedatelj Skupštine HNŽ, ističe kako je ovo zakonodavno tijelo konstituirano samo u mjeri da može funkcionirati jer još nije izabran zamjenik predsjedatelja iz reda srpskog naroda.

Mjesto u rukovodstvu Skupštine HNŽ koje pripada srpskom narodu očito će ostati upražnjeno, s obzirom da na razini Kluba Zora Dujmović (HDZ BiH) i Vesna Saradžić (SDP) nisu uspjele postići dogovor.

- Rješenja za to mjesto nemamo, jer nema prijedloga Kluba srpskog naroda, kako to nalaže Ustav. Imamo zastupničku devijaciju, koja je kontradiktorna i nije usklađena s Ustavom FBiH. Naš Ustav kaže da svaki narod ima pravo na svog predstavnika u rukovodstvu ukoliko je on izabran... Dalje se navodi da odluku donosi Klub, a onda se u naš poslovnik potpuno neprirodno umetnula odredba koja kaže da ukoliko nema stava kluba to mjesto upražnjeno. Znači poslovnik i Ustav su u koliziji i tu će se morati tražiti neko rješenje - pojasno je Martinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?