LJUBUŠKI

Djelatnici Hitne vraćaju se na posao, u domu za stare bez novih slučajeva zaraze

23.04.2020.
u 20:33

Grad Ljubuški u Zapadnohercegovačkoj županiji najdulje je odolijevao koronavirusu. No, tri posljednja slučaja koja su se pojavila na njegovu području za kratko su vrijeme izazvala veliko zanimanje javnosti i zbog činjenice kako je na COVID-19 pozitivna jedna štićenica doma za stare, ali i žena koja je svoje bolesno dijete dovodila na pregled. Ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški dr. Ivan Landeka, upoznajući gradske vijećnike sa stanjem vezanim za epidemiju koronavirusa na području Grada Ljubuškog, posebno se osvrnuo na posljednja tri slučaja. Uz pojavu koronavirusa u privatnom staračkom domu, te kontaktima članova Hitne pomoći Doma zdravlja Ljubuški s osobama za koje se poslije utvrdilo da su pozitivne na koronavirus, govorio je i o pozitivnom nalazu na COVID-19 kod jednog djelatnika zdravstvene ustanove kojoj je na čelu.

Prati se stanje

- Za ženu je urađen i treći test na koronavirus, i on je negativan. Prvi je bio pozitivan, drugi negativan, treći također, i prema informacijama koje imamo iz Mikrobiologije i mjerodavnog epidemiologa, taj test smatra se negativnim. Znači, nije se radilo o pozitivnoj osobi, tako da se i djelatnici koji su bili s njom u kontaktu mogu vratiti na posao. I svi članovi iste obitelji iz koje dolazi navedena žena na testiranju su se pokazali negativnima na koronavirus. Kada je riječ o staračkom domu, svi njegovi korisnici koji su bili u bliskom kontaktu i svi djelatnici koji su se brinuli o štićenici također su negativni. U vezi, pak, s trećim slučajem, djelatnikom Doma zdravlja Ljubuški, odmah po saznanju da je pozitivan na koronavirus, poduzeli smo sve potrebne mjere i poslali u samoizolaciju sve koji i trebaju biti. Pratimo daljnje stanje, u sljedećih nekoliko dana radit ćemo i potvrdne testove, što je presudno važno da znamo kako ćemo se dalje ponašati - kazao je dr. Landeka. Naglasio je, pritom, i da svatko tko je koristio usluge Doma zdravlja Ljubuški, tko je bio u kontaktu s njihovim djelatnikom pozitivnim na koronavirus, nema nikakvog razloga za brigu jer su, kako je rekao, detaljno provjerili da je u svakom, apsolutno svakom kontaktu, nošena propisana zaštitna oprema - maska, rukavice, vizir, radno odijelo.

- Molim i vas, kao predstavnike naroda, a i sve naše sugrađane, da nastavite s ovim mjerama kako su to rekli stožeri. One se neće mijenjati do 30. travnja. Nadam se da nakon toga datuma možemo razmišljati o nekoj vrsti popuštanja. Međutim, do 30. travnja veoma je bitno da se držimo svih propisanih mjera - pozvao je dr. Landeka na poštivanje svega što su mjerodavni propisali.

Istaknimo i kako je Gradsko vijeće Ljubuškog na posljednjem zasjedanju usvojilo i odluku o mjerama pomoći gospodarstvu radi ublažavanja posljedica pandemije prouzročene koronom. Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić objasnio je da je vrijednost paketa mjera oko 650.000 KM, no ako Županija preuzme obvezu osiguravanja plaća za zaposlene ugrožene krizom u gospodarstvu zbog pandemije, taj iznos smanjit će se za oko 300.000 KM.

Otpuštanja radnika

- Velika je neizvjesnost što se tiče poljoprivrede. Osim leda koji je nanio veliku štetu, pitanje je što će se dogoditi s tržištem. Kome i po kojima cijenama prodati? Izvjesno je i da je dobar dio turističke sezone izgubljen. Ne zaboravite da je nama prihod od turizma u protekle dvije godine, izravni i neizravni, bivao osam mil. KM. Sve više do izražaja dolazi i nervoza kod gospodarskih subjekata, tako da ovih dana imamo i otpuštanja djelatnika i drastično rezanje plaća i zbog toga treba žurno reagirati. Prijedlog mjera uskladili smo s kolegama u županiji, mi smo prvi koji s time idemo na Vijeće - rekao je gradonačelnik Barbarić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?