uputio mu pismo

Dodik Fergusonu: Pod čijim pritiskom mijenjate mišljenje o referendumu?

Milorad Dodik
16.08.2016.
u 13:30

"Moram Vas pitati pod čijim pritiskom ste promijenili mišljenje i kako je moguće da narod Vaše države može koristiti referendum kao vrhovno demokratsko sredstvo, a građani Republike Srpske ne mogu", napisao je Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo veleposlaniku Velike Britanije u BiH Edwardu Fergusonu u kojem je upitao diplomatu pod čijim pritiskom je promijenio mišljenje o održavanju referenduma u RS i kako je moguće da narod njegove države može koristiti referendum kao vrhovno demokratsko sredstvo, a građani Republike Srpske ne mogu, javlja Srna.  

"S velikim iznenađenjem sam pročitao Vašu reakciju na najavu održavanja referenduma o Danu RS. Ne tako davno, u razgovoru sa mnom, niste tako razmišljali. Tada Vam ni naše pravo da održimo referendum, niti pitanje koje će biti postavljeno nisu bili ni protuustavno niti antidaytonsko djelo, niti ste smatrali da je to nevažno političko pitanje", naglasio je predsjednik RS u pismu upućenom Fergusonu. 

Dodik je naveo kako je, s druge strane, Ferguson veleposlanik države koja je, ne tako davno, promovirala pravo građana da se o važnim nacionalnim pitanjima izjašnjava na referendumu. 

"Vaša ekselencijo, moram Vas pitati pod čijim pritiskom ste promijenili mišljenje i kako je moguće da narod Vaše države može koristiti referendum kao vrhovno demokratsko sredstvo, a građani Republike Srpske ne mogu. Uvažavam veličinu, značaj i snagu Vaše zemlje, ali i Vi biste morali uvažiti naša ustavom zajamčena prava", napisao je Dodik.

Dodik je naglasio da Republika Srpska samo želi demokratskim putem poručiti da Ustavni sud BiH ne može biti mjesto u kojem se odlučuje kada je nastala Republika Srpska. 

"Nadam se da znate da je Ustavni sud BiH formiran nakon nastanka Republike Srpske i da ne može odlučivati o događajima i stvarima koje su se dogodile prije njegovog osnivanja. Vama bi to trebalo biti poznato, jer dolazite iz države čije pravo počiva na tim postulatima", poručio je Dodik u pismu britanskom veleposlaniku. 

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson izrazio je zabrinutost zbog odluke vlasti Republike Srpske o održavanju referenduma o Danu RS, dodavši da je o tom pitanju jasan odgovor dao Ustavni sud BiH. 

"Frustriran sam što se, još jednom, vrijeme i energija gube na nepotrebnim pravnim i političkim razmiricama, umjesto da se rješavaju važni socijalni i ekonomski izazovi, kao što je nedostatak radnih mjesta, a zbog čega je mnogima u BiH život svakodnevna borba", rekao je Ferguson.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?