UNUTARSTRANAČKI IZBORI U SDP-U

Drugi krug u Zagrebu, je li stigao kraj ere Komadine?

komadina
27.11.2021.
u 08:59

Članovi SDP-a u subotu izlaze na izbore. Sve stranačke organizacije biraju nova vodstva, a u onim organizacijima, gdje se u prvom krugu ne odaberu predsjednici, iduću će se subotu održati i drugi krug.

Unutarstranački izbori održavaju se u apatičnoj atmosferi s obzirom na to da je više organizacija mjesecima raspušteno, nakon što je iz članstva brisano i oko tisuće ljudi. Prvi su to izbori nakon što je SDP ostao bez čak 18 saborskih zastupnika među kojima su i bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić, dvojica bivših tajnika stranke Nikša Vukas i Zvane Brumnić, bivši potpredsjednik Rajko Ostojić...

Tko protiv Gotovca?

Prvi su ovo izbori u SDP-u nakon dugo godina u kojima neće prevladati klasična klanovska borba s obzirom da su pripadnici druge struje, one kontra Peđe Grbina, tzv. “bernardićevci” više-manje iz stranke i izbačeni. Ono malo što ih je još ostalo, vjeruje se, neće snažno utjecati na izborne rezultate. Jedina prava bitka “dviju struje” vodi se još u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je aktualni predsjednik te organizacije i aktualni župan Zlatko Komadina dao snažnu potporu svom dožupanu Vojku Brautu.

S druge strane našao se protukandidat Ivica Lukanović, bivši dugogodišnji gradonačelnik Kastva i dugogodišnji SDP-ovac za kojega čak ni oni koji nisu na liniji Peđe Grbina kažu da je izrazito jak kandidat. Osim što ima potporu i Iblerova trga, Lukanovića podupire i aktualno vodstvo SDP-a u Rijeci, što je sve dodatni vjetar u leđa na subotnjim izborima.

Svi naši sugovornici iz stranke slažu se kako je u Primorsko-goranskoj županiji bitka najneizvjesnija i da bi se Lukanovićeva pobjeda mogla tumačiti i kao kraj utjecaja župana Zlatka Komadine. Natruhe klanovskih borbi ima još nešto i u Zagrebu, u kojem svi izvori vjeruju da će se za predsjednika održati drugi krug idući tjedan.

I to ako se Mateja Mišića, kandidata za kojeg se vjeruje da ima velike šanse za drugi krug, vidi kao nekoga tko je bio svojedobno blizak s Davorom Bernardićem i njegovim ljudima u zagrebačkoj organizaciji. Najviše se pak šansi u Zagrebu daje Viktoru Gotovcu, kandidatu koji ima neformalnu potporu predsjednika stranke Peđe Grbina.

Za njega se vjerovalo da bi mogao dobiti izbore i u prvom krugu da se nije kandidirala i Danica Juričić Spasović koja mu, drže mnogi, uzima dio biračkog tijela. Kandidat koji bi mogao u drugi krug jest i Darko Liović, bivši ravnatelj agencije HAMAG-BICRO koji ima snažnu potporu bivšeg šefa zagrebačke organizacije Gordana Marasa, također izbačenog. Izvori iz SDP-a kažu da će u Zagrebu ulogu igrati matematika i da neće biti nebitno tko će u drugi krug.

Kao i da Gotovca lakše može dobiti Liović nego Mišić.

Ostojić protiv Peronje

Zanimljivo će biti i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić podnio ostavku na mjesto šefa županijske organizacije tjedan dana uoči izbora na kojima se ponovno kandidirao za predsjednika.

Taj manevar Ostojić je izveo jer, kako kaže, njegov protukandidat Nikša Peronja, načelnik Jelse, nije diskvalificiran iz izborne utakmice s obzirom na dug za članarinu. Statutarna komisija stala je na stranu Peronje, što su mnogi protumačili i Grbinovim udarcem Ostojiću, pa će se danas voditi bitka između Ostojića i Peronja u kojoj, kažu upućeni, ni jedan nije bez šanse.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?