Dva bh. bisera bilježe manji broj turista

16.07.2017.
u 15:00

Dva bh. bisera kako ih mnogi nazivaju, Ramsko i Jablaničko jezero, dva turistička mjesta koja imaju veliki potencijal ove sezone zabilježila su nešto manji broj turista u odnosu na prethodne godine, piše Večernji list BiH. Sve je to rezultat nedavnog ispuštanja jezera čime je narušen cijeli ekosustav, a prema riječima mnogih cijela situacija nazvana je jednom od najvećih ekoloških katastrofa koja se posljednjih godina dogodila u BiH, a što se odrazilo i na manji broj turista i posjetitelja.

Loša situacija

Gospođa koja već 20 godina iznajmljuje vikendicu na Jablaničkom jezeru kazala je kako je ove godine situacija katastrofalna. - Imamo vikendicu 20 godina i nikada nismo imali ovako lošu situaciju. Ovi gosti koji su trenutačno kod nas su uglavnom ribari, a kupača skoro i da nema, a i kada bi došli nemaju se gdje kupati, jezero je isto bara, prepričava nam u razgovoru. Mještani kod Konjica i Jablanice su već danima zabrinuti jer je razina vode u Jablaničkom jezeru počela opadati. Istaknuli su kako im je to oštetilo posao i otežalo život, a strahuju i da će cijeli ekosustav biti narušen. Kako je za klix.ba rekao Šerif Korić, jedan od vlasnika plaža u Čelebićima, mještani koji su vlasnici plaža, ugostiteljskih objekata, kampova i splavova održali su sastanak povodom ove situacije te su uputili poziv ministru za turizam HNŽ-a Ajdinu Teletoviću i direktoru HE Jablanica Ramizu Zahiroviću. -Problem je niska kota Jablaničkog jezera. Ranijih godina jezero se ispuštalo krajem kolovoza ili 1. rujna. Nitko nam nije rekao zašto se sada to događa. Turisti koji su trebali doći otišli su na druga mjesta, a primjetan je pad broja turista na svim plažama.

Sezona ‘propala’

- Ljudi koji žive od toga su na gubitku, istaknuo je Korić. Vlasnici plaža istaknuli su kako je ovo najniža kota u 65 godina postojanja jezera. Uputili su poziv nadležnima i da dalje ne ispuštaju vodu jer bi svaki centimetar doveo do propasti. Nadaju se da će imati razumijevanja i da će pomoći općini Jablanica u njihovim nastojanjima da razviju turizam zahvaljujući ovom jezeru od kojeg žive mnoge obitelji. Da situacija nije puno bolja ni na Ramskom jezeru potvrdili su nam iz nekoliko apartmana u Rami. - Broj turista je skoro upola manji nego prethodne godine, a i razina vode je niža od uobičajene. -Turisti koji dođu kada vide stanje jezera uglavnom se vrate, ili se unaprijed raspitaju i ne dolaze. Veliki problem za turizam na Ramskom jezeru predstavlja i povlačenje vode za potrebe proizvodnje struje u Elektroprivredi HZ HB Mostar. Iz Općine su više puta uputili peticiju za smanjenje povlačenja vode iz jezera no, to pitanje do sada nije riješeno, a ove godine je i turistička sezona propala, ispričao je za Radiosarajevo.ba Danijel Burečić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?