IZVJEŠĆE O POPLAVAMA

Federacija će obnoviti četvrtinu kuća za godinu dana

poplave
Davor Javorovic/PIXSELL
23.08.2014.
u 10:18

Za obnovu obiteljskih kuća treba čak 453 milijuna eura. Frustrira sporost izdvajanja novca, ali i loš rad povjerenstava i vlasti u FBiH

Vijeće ministara BiH na sljedećoj će sjednici razmatrati informaciju o posljedicama poplava u BiH, o novom ‘raseljeničkom’ valu i obnovi stambenih jedinica s podacima o konačnom iznosu šteta, do sada učinjenom i o ne baš ohrabrujućim najavama da će se u sljedećih godinu dana po sadašnjem tempu i pristiglome novcu obnoviti tek četvrtina oštećenih ili uništenih objekata.

“Cilj za prvih 12 mjeseci nakon poplava bi trebala biti popravka najmanje 25% oštećenih kuća, s naglaskom na ona kućanstva koja su trenutačno raseljena i koja zadovoljavaju kriterije socijalne ugroženosti. Sredstva potrebna za obnovu kuća bi trebala biti dostupna odmah, uzimajući u obzir da se građevinski radovi ne mogu izvoditi tijekom zimskih mjeseci”, navodi se u informaciji koja će biti predstavljena na Vijeću ministara. Pri tome Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice poziva sve razine vlasti, kao i donatore da snažno ubrzaju sve aktivnosti s obzirom da se radi o velikom broju stradalih objekata i potrebnome novcu za pomoć ljudima, ali i stvaranju perspektive za samozapošljavanje i gospodarski oporavak.

Po službenim podacima više od 43.000 kuća i stanova je poplavljeno dok je 1952 kuće uništeno djelovanjem klizišta. Ukupan obujam štete i gubitaka iznosi 453,21 milijuna eura (217,25 milijuna eura za FBiH, 226,65 milijuna za RS i 9,31 milijuna eura za Brčko Distrikt) gdje su svi pogođeni objekti u privatnom vlasništvu. Međunarodna zajednica odobrila je za BiH blizu 900 milijuna eura pomoći za obnovu obiteljskih domova, infrastrukture i gospodarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?