Prometna zajednica

Hahn poručio: Bez povećanja trošarina, nema ni novca

Johannes Hahn
22.09.2017.
u 17:24

Pozivamo lidere u BiH da poduzmu sve što je potrebno kako bi osigurali da se paket zakona o trošarinama usvoji kako bi ovi projekti mogli početi – priopćeno je iz Hahnovog ureda

Pristupanje Prometnoj zajednici našoj zemlji trebalo bi donijeti više od 90 milijuna grant novca, kojeg daje EU, te oko 500 milijuna maraka kreditnih sredstava, koje će odobriti europske financijske institucije. Ovako je glasila informacija koja se pojavila u domaćim medijima neposredno nakon što je BiH i službeno potpisala Ugovor o formiranju Prometne zajednice i tako postala članica.

Ono što je ostalo u sjeni ove vijesti jeste da od ovog novca, kako bespovratnog dijela, tako i kredita, neće biti ništa dok državni Parlament ne usvoji izmjene Zakona o trošarinama i poveća ove naknade. Povećanje prihoda od trošarina će služiti za vraćanje kredita europskim bankama, piše Faktor. 

Ovaj uvjet za dobivanje novca priopćen je iz ureda komesara za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

- Kao što je Hahn izjavio, EU pozdravlja potpisivanje Ugovora o Prometnoj zajednici koje je obavljeno u ponedjeljak. Ali, to je samo prvi korak. Bez usvajanja zakona o trošarinama do kraja rujna, infrastrukturni projekti koji su dogovoreni u Trstu neće krenuti i to će biti još jedna propuštena prilika. U pitanju je značajan paket bespovratnih sredstava i zajmova, kako bi se omogućile neophodne investicije za infrastrukturu zemlje, a njime je sada obuhvaćeno stotine milijuna eura. Pozivamo lidere u BiH da poduzmu sve što je potrebno kako bi osigurali da se paket zakona o trošarinama usvoji kako bi ovi projekti mogli početi – priopćeno je iz Hahnovog ureda. 

Kako je već objavljeno, novac dobiven putem Prometne zajednice trebao bi biti iskorišten za izgradnju četiri infrastrukturna projekta. Radi se o tri dionice autoputa na Koridoru Vc i to Ponirak-Vrača i Zenica tunel-Donja Gračanica u FBiH, te Johovac-Rudanka u RS-u, kao i modernizacija luke u Brčkom.

- Kao što je Hahn naglasio u pismu Zvizdiću, podrška Europske komisije za sva četiri projekta će biti ostvarena čim se riješe preostala pitanja koja se tiču potrebnog fiskalnog prostora, što uključuje usvajanje zakona o trošarinama – stoji u priopćenju iz ureda komesara Hahna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?