Danas Sjednica

Herceg: Očekujem da VSTV poništi odluku o imenovanju sutkinja u Sud u Čitluku

12.01.2017.
u 08:00

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH danas bi na sjednici trebalo odlučivati o prigovorima na imenovanje sutkinja u Općinski sud Čitluk. Tako bi trebala biti riješena višemjesečna trakavica glede ovoga problema koji je još jednom poljuljao povjerenje u domaće pravosuđe.

Sporna odluka

Podsjećamo, VSTV BiH je na pozicije sudaca imenovao četiri sutkinje, od kojih je jedna iz reda srpskog naroda, dvije iz reda bošnjačkog te jedna iz reda hrvatskog naroda. Radi se o sudu koji djeluje na području gdje su Hrvati apsolutna većina, a da stvar bude još nelogičnija, jedna sutkinja će na posao dolaziti iz Zenice, a druga iz Gračanice. - Radi se o odlukama kojima se ne poštuju ustavne odredbe u BiH, Federaciji i HNŽ-u, kao ni zakonske odredbe (Zakon o sudovima u HNŽ-u) ni odredbe članka 43., točka 2. Zakona o VSTV-u BiH. Stoga sam im u pismenom obliku predložio da svoje odluke ponište te da postupe sukladno važećim zakonima - rekao nam je jučer predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. On je izrazio uvjerenje kako će VSTV BiH u konačnici ispraviti pogrešku koju je počinio u ovome slučaju te dodao kako je županija uložila mnogo truda i novca kako bi Općinski sud u Čitluku počeo raditi. - Kada smo došli do cilja, suočili su nas s jednom ovakvom odlukom. Od 18.400 stanovnika Čitluka, njih 17.900 su Hrvati i nije teško shvatiti zašto je došlo do ovakve reakcije na odluku VSTV-a - zaključio je Herceg.

Sličnog mišljenja je i dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović, koji je naglasio kako sporna odluka mora biti korigirana.

Zakoni se moraju poštovati

- Nije nam namjera ugrožavati neovisnost pravosuđa, ali moramo reagirati kada pojedinci iz pravosuđa ne poštuju zakone. Ovdje se radi o grubom kršenju niza zakona i svakako se nadamo kako će na sjednici u četvrtak prijašnja odluka biti poništena i cijeli slučaj biti vraćen u zakonske okvire - poručio je Martinović. Iako su, prema prijašnjoj odluci, imenovane sutkinje trebale preuzeti dužnosti 1. prosinca prošle godine, to se još nije dogodilo. Nitko od imenovanih sutkinja nije položio prisegu i počeo raditi u čitlučkom Sudu. I to je bio jedan od znakova kako nešto nije u redu s ovom odlukom te kako se vjerojatno može očekivati njezina korekcija. Danas bismo konačno trebali dobiti odgovor na ovo pitanje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?