izborna strategija

Hrvati kreću u obranu strateški važnih općina od Save do mora

04.08.2020.
u 18:51

Stolac, Odžak, Vitez, Zenica... samo su neke od općina u kojima će stranke Hrvatskoga narodnog sabora imati jedinstveni nastup na predstojećim lokalnim izborima u cilju očuvanja i ojačanja hrvatske političke pozicije. Ove četiri općine paradigma su onih lokalnih sredina u kojima bi, zbog miješanoga nacionalnog sastava stanovništva, bilo pogubno za dugoročni opstanak Hrvata ići samostalno ili nekoordinirano na ove lokalne izbore, piše Večernji list BiH.

Važnost zajedništva

Lideri hrvatskih stranaka okupljeni u HNS upravo nastupaju s mišlju kako osvojiti što veći broj mandata u općinskim vijećima te kako zadržati načelnike koje Hrvati sada imaju te osvojiti još koju načelničku poziciju u onim sredinama u kojima je na proteklim izborima nedostajao mali broj glasova za izbornu pobjedu. Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović u izjavi za Večernji list objasnio je kako je do sada dogovoren način nastupa u nizu općina u kojima je nacionalna pozicija Hrvata ugrožena. Primjer je Vitez u kojemu su dva HDZ-a, potvrdio je, dogovorila kako će podržati zajedničkoga, koalicijskog kandidata za načelničku poziciju, dok će liste za Općinsko vijeće biti odvojene. Ovakva strategija proizlazi iz stanja na terenu, a ono pokazuje kako se u Vitezu, kao strateškoj točci središnje Bosne, mora zadržati načelnička pozicija, ali i ojačati položaj u Općinskom vijeću. Hrvatske stranke u ovom mandatu imale su 14 od ukupno 25 pozicija u Općinskom vijeću, što donosi natpolovičnu većinu, a interes je, u najmanju ruku, i zadržati ovu snagu. Kada je riječ o načelniku, brojke pokazuju kako je, zbog broja bošnjačkih birača, itekako potrebno da hrvatske stranke imaju zajedničkog kandidata. Drugi primjer u kojemu postoji dogovor je Zenica, a Cvitanović ističe kako su uspjeli dogovoriti koalicijsku listu za Gradsko vijeće. Ističe kako su na prošlim izborima hrvatske stranke išle s odvojenim listama, a samo je 90 glasova dijelilo HDZ 1990. da uđe u Vijeće. Kako Hrvati ponovno ne bi ostali bez pozicije u Gradskom vijeću, odlučeno je da se u ovom gradu ide s jednom listom. Na krajnjem sjeveru BiH nalazi se Odžak, jedna od općina Posavske županije u kojoj je brojčani odnos takav da se također traži način nastupa. Cvitanović kaže kako će liste za Općinsko vijeće biti odvojene, dok se o načelniku još uvijek razgovara.

Pitanje listi

Pritom, kaže Cvitanović, da bi netko zaslužio potporu, potrebno je da prepozna probleme s kojima se susreću žitelji, odnosno poljoprivredni proizvođači ovoga kraja, te da im mora dati jamstva za obradivu zemlju.

S druge pak strane, na jugu države, u općini Stolac, način nastupa već je poznat. Načelnik općine Stjepan Bošković nedavno je za Večernji list potvrdio kako će liste biti odvojene, ali kandidat za načelnika zajednički. Objasnio je kako Bošnjaci pokušavaju iskoristiti metode raspodjele mandata po Izbornom zakonu i krenuti k osvajanju većine u Općinskom vijeću kroz devet neovisnih kandidata i koji bi dobili minimum, a cilj je da osvoje većinu u Vijeću s manjim brojem glasova nego bi imale hrvatske stranke te je stoga odlučeno da se ide sa zasebnim listama za Vijeće, dok će kandidat za načelnika biti zajednički.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?