povrće i voće

Iz bh. tla do stolova EU: Stranci ulažu u uzgoj kornišona, feferona, jagoda...

05.03.2019.
u 18:42

Uzgoj rajčice, kornišona, jagoda, bijelog luka, feferona, soje... jedna je od svijetlih točaka bh. poljoprivrede.

Kvalitetni proizvodi

Da je tako, potvrđuje i činjenica kako su za bh. tlo, koje daje izrazito kvalitetne proizvode, zainteresirane strane tvrtke, čini se, više nego domaći proizvođači, piše Večernji list BiH.

Tako je Podravka iz RH odlučila pokrenuti sadnju i uzgoj rajčice na području Hercegovine, ali i drugdje u BiH. Rajčica će se saditi na 14 do 15 ha, a brat će se pomoću kombajna, uz minimum ljudskog rada. Kako je lani uspješno obavljena probna sadnja rajčice, nekoliko sorti pokazalo se kao dobar odabir, pa je tako za ovu godinu dogovorena sadnja većih količina za industrijsku preradu. Tvrtka “Hampton” iz Velike Britanije već godinama investira u uzgoj jagoda koje se plasiraju na tržište EU-a, a zbog geografskog položaja zainteresirani su i za podizanje novih zasada na poljoprivrednim zemljištima u Kalesiji. Mjerodavni iz Općine kazali su kako će uraditi sve kako bi investitor imao sve pogodnosti koje mu zakon omogućuje te dodali kako postoji mogućnost da zasade jagoda pokrenu i poljoprivrednici iz Kalesije koji bi proizvod plasirali toj tvrtki. U posljednjih sedam godina raste proizvodnja kornišona, time i domaćih poljoprivrednih proizvođača. Prema posljednjim podacima, BiH izvozi oko 3500 tona kornišona godišnje te, po trenutačnim statistikama, može biti jedan od regionalnih lidera u njegovu izvozu.

Veća informiranost, povezivanje proizvođača i učinkovitija proizvodnja mogu osigurati nastavak rasta proizvodnje i povećanje prihoda za male poljoprivrednike. Kada je riječ o Posavini, tamo se širi uzgoj soje, a osiguran je i otkup. Projektom UNDP-ja želi se pomoći poljoprivrednicima koji žele investirati i podići kvalitetu proizvoda, a njegova vrijednost je 900.000 eura i planira se podržati 20-ak investicija. Carl Kuehne d.o.o. iz Kozarske Dubice, sestrinska tvrtka njemačkog koncerna Carl Kühne, zainteresirana je za proizvodnju, odnosno otkup papričice zeleni feferon sorte jalapeño u Žepču, ali i drugdje u BiH. Otkup je zajamčen ugovorom, a svakom kooperantu nudi se sadni materijal, gnojivo, zaštita... Mogući prinos po dulumu je oko 5 tona, a otkupna cijena 0,90 KM/kg. Ljubinje i ostale općine istočne Hercegovine među prvih su deset u svijetu koje su poznate po kvaliteti češnjaka, zbog čega su se odlučili usredotočiti na preradu tog proizvoda koji karakteriziraju izrazito ljekovita svojstva.

Prerada i uzgoj

Pogon za preradu bijelog luka tvrtke Farmavit, jedini te vrste na području BiH, a i regije, otvoren je u Ljubinju i bilježi dobre rezultate. Tako češnjak proizveden u Hercegovini jedu Slovenci, Austrijanci, Danci... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?