Globalna ovisnost

Kako rat utječe na ukrajinske poljoprivrednike i zašto je cijeli svijet ugrožen

pšenica
Marijan Šušenj/PIXSELL
11.05.2022.
u 08:50

Ukrajina je jedna od najvećih izvoznica žita u Europi. Agresija Rusije na ovu državu je znatno utjecala na njene poljoprivrednike, a što je uzrokovalo posljedice za veći dio svijeta.

Ruski vojnici uništavaju poljoprivredno zemljište i blokiraju luke na Crnom moru preko kojih se žito izvozi. Prije rata iz ove države se mjesečno izvozilo šest milijuna tona pšenice. No, u ožujku ove godine je izvezeno 300.000 tona, a u travnju 923.000 tona. Ujedinjene nacije tvrde da se u lukama nalazi 25 milijuna tona pšenice namijenjene za izvoz.

Direktor ukrajinske poljoprivredne kompanije Agroprodservice Andri Baran je ukazao da će posljedice biti, kako je naveo, apokaliptične ako se rješenje ne pronađe. I on je među onima koji ne isključuju mogućnost gladi.

"Ako se problem ne riješi, ako se hrana ne osigura, Europska unija će imati još nekoliko milijuna izbjeglica iz sjeverne Afrike", smatra Baran.

Tvrdi da je njegova kompanija suočena s nedostatkom goriva i mehanizacije za obradu zemljišta. Tijekom rata uništeno im je zemljište na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine. Jednostavno više na njima nije moguće uzgajati poljoprivredne kulture.

Euronews izvještava da je još veći problem to što je onemogućen izvoz preko luka. Izvoz je jedino moguć kopneno preko Poljske, Rumunjske, Slovačke i Mađarske. Međutim, prema riječima Barana, količine koje se kopneno izvoze nisu jednake onima koje se izvoze morskim rutama. Mišljenja je da EU značajno može doprinijeti rješavanju problema, a to se prije svega odnosi na Poljsku.

"Glad će prvo pogoditi najsiromašnije"

Ukrajina je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača na svijetu - ukrajinski problemi sve više postaju svjetski problemi. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, Rusija i Ukrajina izvoze 19 posto od ukupne količine kukuruza u svijetu i 29 posto pšenice. Osim toga, Ukrajina je jedna od najvećih izvoznica suncokretovog ulja na svijetu.

 

"Ukrajina ima milijune tona žitarica koje ne može izvesti. Ako se sada ne izvezu, onda će biti izgubljene na ovaj ili onaj način", upozorio je švedski ekonomista Anders Aslund.

Također je upozorio na mogućnost izbijanja gladi te je ocijenio da Rusija nastoji uzrokovati glad u siromašnim zemljama. Napomenuo je da će glad prvo pogoditi najsiromašnije. Aslund je među onima koji smatraju da ne postoji odgovarajuća alternativa za izvoz preko luka. Prethodno navedeno je za posljedicu imalo znatno poskupljenje hrane diljem svijeta.

Poljoprivredno zemljište u Ukrajini je jedno od najboljih na svijetu, a poljoprivredni sektor ove zemlje se modernizirao nakon raspada Sovjetskog Saveza. U Ministarstvu poljoprivrede su istaknuli da je 2021. proizvedena rekordna količina žita, pšenice i suncokretovog ulja.

Ratno uništavanje poljoprivrednog zemljišta

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) je procijenila da je ratu izloženo između 20 i 30 posto zemljišta koje je potrebno za žetvu za sezonu 2022/2023. Vrlo je neizvjesno hoće li  poljoprivrednici moći zadovoljiti potražnju.

 

I analitičar konsultantske kompanije Barva Invest Andrej Novoselov je istakao da proizvođačima nedostaju gorivo, gnjojivo i mehanizacija. Osim toga, problem je što su dijelovi zemljišta minirani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?