internet-prodaja sve popularnija

Korona će promijeniti navike potrošača, ali i domaćih proizvođača

08.05.2020.
u 13:05

Dok sve grane gospodarstva bilježe strmoglavi pad tijekom pandemije koronavirusa, kupnja preko interneta bilježi nezadrživ rast koji se kreće i do 200 posto. Ako postoji segment gospodarstva koji će izaći još jači poslije izvanrednog stanja, to je definitivno online kupnja, piše Večernji list BiH.

Pandemija izazvana koronavirusom promijenila je svakodnevicu potrošača, a izvjesno je da će, jednom kad završi, ostaviti trajne posljedice na čitavu ekonomiju, ali i ponašanje potrošača. Kupci će svakako biti usredotočeniji na zdravije opcije, lokalne proizvođače; bit će im važno znati što unose u sebe pa će tako biti i zainteresiraniji za podrijetlo proizvoda, ali i čitav nabavni lanac.

Posljednjih dana postalo je vidljivo kolika je važnost domaće proizvodnje, osobito proizvodnje hrane. Upravo proizvodnju hrane treba nastaviti poticati i promovirati i nakon pandemije.

Prodaja preko društvenih mreža

Pandemija koronavirusa, osim izravnih zdravstvenih posljedica, donijela je i brojne neizravne popratne učinke. Među njima su i poremećaji lanaca opskrbe te blokada međunarodne trgovine. To se izravno odrazilo i na BiH kroz povećane cijene, osobito voća i povrća. Ovo je dovelo do toga da se shvati važnost domaće proizvodnje i ulaganja u određene strateške grane gospodarstva. Prva među njima svakako je poljoprivreda i proizvodnja hrane. Svakodnevno preko društvenih mreža možemo vidjeti razne proizvođače kako pokušavaju prodati domaće proizvode lokalnim ljudima. Svježe povrće, voće, mliječne proizvode, pa i brašno, najlakše je bilo dobiti narudžbom preko interneta, a proizvodi su stizali na kućna vrata izravno od proizvođača. Voće i povrće stiže svježe tek nekoliko sati nakon što je ubrano i bez posrednika.

Razne Facebook grupe pretvorile su se u prave male tržnice domaćih proizvoda, što će se zasigurno nastaviti i kada završi ova situacija s koronavirusom. Kupujmo domaće, pomozimo našim proizvođačima, a uz to jedimo sveže i zdravo - svakako trebaju biti vodilja i u budućnosti. Prodaja domaćih proizvoda preko društvenih mreža postojala je i prije pandemije, ali joj je pandemija zasigurno dala još više na značaju. Upravo iz toga nastala je još jedna potpuno nova platforma koja će, ako zaživi, promijeniti mnogo toga malim i srednjim domaćim poduzećima, ali i svim potrošačima.

Riječ je o platformi Kupidomaće.ba za online prodaju domaćih proizvoda. S jedne strane, za cilj ima pomoći bh. proizvođačima da dođu do svojih potrošača online, a s druge zajednici omogućiti da u vremenu kada je jako važno da izbjegavamo prevelike kontakte, dobije sve što je potrebno. Najvažnije od svega, iza kreiranja ove platforme nisu profitabilni razlozi jer je platforma potpuno besplatna.

Nova platforma

Princip funkcioniranja podjednako je jednostavan kao i osnovna namjena. Svi prodavači i proizvođači iz BiH koji žele prodavati online registriraju se, nakon čega mogu početi s kreiranjem trgovine i unošenjem proizvoda. Redovito prate narudžbe u panelu i vrše dostavu prema principu koji sami odrede, a s modelom plaćanja pouzećem. Sve uvjete prodaje prodavači definiraju samostalno, bez utjecaja platforme.

Platforma pazi i na potrošače, tako da će raditi odobravanje svih prodavača prije nego kreiraju svoje trgovine kako biste bili sigurni da kupujete od provjerenih tvrtki. Također, kao i u svim drugim velikim online trgovinama, integrirane su recenzije i komentari kupaca, a plaćanje se vrši kada proizvod stigne na adresu. Na kupcu je samo odabrati proizvode i proći par koraka koje prati svaka online kupnja prije nego mu proizvod bude dostavljan do kućnih vrata. Dugoročni cilj je da ovo postane mjesto na kojem će se obavljati redovita kupnja, a ne samo privremena pomoć u vrijeme koronavirusa. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije