poziva se na cijepljenje

Korona je i dalje tu, struka najavljuje “neizvjesnu jesen”

covid, koronavirus, testiranje
Damir Spehar/PIXSELL
15.04.2022.
u 20:01

Pandemija koronavirusa, čini se, pala je u zaborav. Trenutna epidemiološka situacija je povoljna. No, struka upozorava da se ne smijemo opustiti jer nas čeka neizvjesna jesen.

Trenutna epidemiloška slika jeste povoljna, ali imajući u vidu to da su u FBiH hospitalizirana 64 pacijenta, a da je od toga pet na respiratoru, podsjeća da je covid i dalje prisutan i da nema mjesta opuštanju. Cjepiva ima dovoljno, ali je zainteresiranost za imunizaciju mala, kažu nadležni.

“Mi imamo dovoljno cjepiva Moderne, Pfizer i Sinopharma. Uskoro planiramo nabaviti i proteinsko cjepivo Novovax. Prvom dozom do sada je cijepljeno više od 30 posto stanovnika, službeno, iako su brojke veće”, tvrdi Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, javlja N1. 

U SŽ je cijepljeno više od 60 posto stanovništva, od toga između 13 i 15 posto trećom dozom. Cijepljenje se i dalje provodi, podsjećaju nadležni, a građani svoju dozu u zdravstvenim ustanovama mogu dobiti i vikendom.

Ukupan broj hospitaliziranih pacijenata u RS je 24, a jedna osoba je na respiratoru. Epidemiloške mjere u oba entiteta i Brčkom su izvan snage. Međutim, ono što se nije promijenilo je obvezno nošenja maske u zdravstvenim ustanovama.

“S tim u vezi još uvijek nismo dozvolili ni posjete bolnicama”, naglašava Sead Šadić, šef odjela za zdravstvo Brčko distrikta.

Da je pandemija prebrzo ostavljena po strani pokazuje i izostajanje volje da se riješi situacija s nepriznatim Covid potvrdama na razini države. 

“Prije će sve zemlje staviti izvan snage QR kod nego što će, nažalost, BiH to dovesti u red”, istaknuo je Šadić.

S obzirom na to da se pandemija koronavirusa u Kini ponovno rasplamsava, nadležni u BiH pozivaju građane da se cijepe u što većem broju, posebno oni stariji od 60 godina, kako bi bili spremni za, buduće, eventualno, pogoršanje situacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?