zamjenik ministra obrane

Krešić o otkazivanju vojne vježbe: Bojim se da sve ima političku pozadinu

Mijo Krešić
06.10.2021.
u 19:22

"Bojim se da sve ovo ima neku političku pozadinu", rekao je Krešić, te dodao kako ga odluka ministra Podžića nije iznenadila.

Odluka o otkazivanju zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije je odluka ministra obrane Sifeta Podžića, a ne Ministarstva obrane BiH, izjavio je zamjenik ministra obrane Mijo Krešić.

Krešić je istaknuo da je u Ministarstvu obrane provedena sva procedura kako bi se vježba održala, ali je, kako je rekao, odjednom jednostrano došlo do njenog otkazivanja, javlja BHRT

"Mislim da se to nije trebalo dogoditi na ovakav način. Vršene su pripreme za vježbu, bilo je dogovoreno kako i gdje će biti održana, sve odluke koje su donesene, donesene su kroz sektore Ministarstva obrane i kroz Zajednički stožer Oružanih snaga BiH", naveo je Krešić.

On je naglasio da će se zalagati i inzistirati da što prije definiraju datum održavanja vježbe u ovoj godini.

Kako je rekao, odluka o održavanju vježbe je donesena od strane Predsjedništva BiH, u vrijeme kad je predsjedatelj bio Šefik Džaferović.

Istaknuo je da bi ova vježba donijela benefite za obje zemlje.

Prema njegovim riječima, razlozi koje je ministar Podžić naveo, u smislu epidemioloških mjera, nisu dovoljni.

"Bojim se da sve ovo ima neku političku pozadinu", rekao je Krešić, te dodao kako ga odluka ministra Podžića nije iznenadila.

Naglasio je da BiH svakako ima složenu političku situaciju, te da ne bi trebalo uvoditi politiku u Oružane snage.

"U Ministarstvu se politikom trebaju baviti ministar i njegovi zamjenici. Sve ostalo su osobe koje ne bi trebale biti u politici, već profesionalno raditi i izvršavati svoje obveze", istaknuo je.

Povodom reakcija dužnosnika iz Republike Srpske da će Vojska Srbije, usprkos odluci o odgađanju vježbe, doći u BiH, Krešić je rekao kako nijedna oružana formacija iz susjednih zemalja ne može ući u BiH bez suglasnosti službenih organa BiH.

"Mi imamo obvezu vježbu odžati ove godine na poligonu Manjača. Još imamo vremena. Ministri obrane su nedavno razgovarali oko svih detalja i dogovoreno je sve. Iz tog razloga mi je ovo malo čudno", naveo je Krešić.

Dodao je da bi s predstavnicima Srbije trebalo razgovarati i vidjeti što je zajedničko rješenje u novonastaloj situaciji.

Krešić je naveo da je odluka predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije o smjeni ministra Podžića, "populistički prijedlog".

Naveo je kako u HDZ-u BiH još nisu razgovarali o tome, te da, kako je rekao, imaju i drugih problema.

Prema njegovim riječima, odluku o eventualnoj smjeni, trebalo bi da donesu upravo oni koji su ga postavili na tu funkciju.

"Ministar Podžić dolazi iz reda bošnjačkog naroda i o njegovoj smjeni trebaju odlučiti Bošnjaci", rekao je Krešić.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lokve
07:54 07.10.2021.

nije se trebalo desiti blokada ustavnog suda, neprovođenje rezultata izbora, ne donošenje zakona o porezima i ..... Krešiću pa ti ko da si pao sa grane, sad kad vam se vraća sad kažete to nije trebalo tako a dok ste radili blokade radili ste ih principijelno, ugroženi do jaja.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?