diljem bih

Krizmane stotine mladih, svečano i u obiteljima prvopričesnika

06.05.2019.
u 12:06

U brojnim župama diljem BiH protekloga su vikenda podijeljeni sakramenti prve svete pričesti i svete potvrde. U nedjelju u širokobriješkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je sveta misa na kojoj je 140 mladih župljana primilo sakrament svete potvrde. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu predvodio je biskup mostarsko–duvanjski mons. Ratko Perić koji je mladima i podijelio sakrament. I dio župa Kreševskog dekanata bio je u znaku krizmi. Sakrament su primili mladi župa Kreševo i Kiseljak, a potom i Brestovsko. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kreševu sakrament krizme mladima je, a ukupno je bilo 50 krizmanika, podijelio biskup Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u BiH. Uz nazočnost kreševskog gvardijana fra Darka Drlje, samostanskog i župnog vikara fra Josipa Jukića i đakona fra Nikole Pejčina, primanju sakramenta svjedočili su kumovi, roditelji i rodbina krizmanika. Mons. Tomo Vukšić sakrament svete potvrde podijelio je i krizmanicima u Kiseljaku, u župi svetog Ilije proroka. Vjernost Crkvi i pripadnost katoličkoj vjeri potvrdilo je 111 krizmanika. U svečanom trenutku primanja sakramenta uz krizmanike su bili njihovi kumovi, “domaći” svećenici na čelu s fra Zoranom Vukovićem, kiseljačkim župnikom, a u molitvama i pogledima pratili su ih roditelji, rodbina i prijatelji. Sakrament krizme primili su i mladi iz župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Brestovskom u općini Kiseljak. Sakrament im je podijelio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je na misu kasnio pola sata. Kardinal se po dolasku ispričao kazavši kako je kriv promet te da mu je ovo prvo kašnjenje u dugoj svećeničkoj karijeri. Zbog kašnjenja je izostalo ispitivanje naučenog vjeronauka. No, da vjeruje da su krizmanici vjeronauk naučili, prihvaćajući njihove i riječi dobrodošlice mjesnog župnika fra Ilije Jurića te cvijeće koje su mu darovali, kardinal je potvrdio očekivanjima da će se netko od krizmanika odlučiti za svećenički poziv.

- Najveći dar bio bi mi da se netko od vas krizmanika odluči za poziv svećenika ili časne sestre - poručio je kardinal Puljić. Sakrament sv. potvrde primili su i mladi u župama sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru, u Blagaju-Buni, Gradnićima..., dok je prva sveta pričest podijeljena u franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, Rodoču...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije