MALI SAVJETI

Loše pamtite tuđa imena? Stručnjak objasnio trikove koji će vam pomoći

Getty Images
27.10.2019.
u 12:11

Budimo iskreni. Tko u jednom ili drugom trenutku nije zaboravio ime osobe s kojom priča?

Sjećanje imena  mnogi od nas nisu savladali. Sa starenjem to postaje samo teže, a za mnoge od nas učenje i pamćenje imena problematično. Uz nekoliko laganih trikova pamćenje imena može biti izrazito jednostavno. Ovom problematikom se bavio i dr. Antonio Rotondo koji je licencirani klinički psiholog, specijaliziran za neuropsihologiju, a ponudio je i nekoliko savjeta kako efikasnije zapamtiti tuđa imena.

Ponovite ime kada ga prvi put čujete

Recimo da ste na zabavi kada se upoznate s novom osobom. Pažljivo ponovite njihovo ime naglas čim ga čujete. S kognitivnim, slušnim ponavljanjem, vjerojatnije je da ćete učinkovito kodirati i pohraniti ​​ime te osobe za kasnije. 

Primijetite jedinstvene karakteristike 

Kada osoba s kojom pričamo ima izrazito često ime, veće su šanse da ga zaboravimo jer je uobičajeno. Ako pak vidimo da ta osoba ima zanimljivu torbicu, unikatan nakit ili već nešto treće, lakše ćemo ju zapamtiti. 

Karakterne osobine

Možda vam se čini kako osoba koju ste upoznali nema ništa specifično i pamtljivo na prvi pogled. U tom slučaju, razmislite o njegovim karakternim osobinama koje ste uspjeli uhvatiti u malo vremena. Priča li ta osoba previše kad je uzrujana ili se možda često smije? Tu karakteristiku povežite s njihovim imenom. Iako možda zvuči glupo, nadimci poput ''Vesela Ana'' ili ''Brbljavi Ivan'' uvelike će pomoći kod pamćenja imena. 

Zdrav život

Odmarajte se i vježbajte. Dosta sna i vježbanja presudno je za radnu memoriju i zdravlje mozga. Kako starimo, ove komponente zdravog načina života postaju samo važnije. One mogu pomoći u održavanju moždane magle, olakšavajući učenje i spremanje novih imena. Sjećanje imena može biti teško za mnoge od nas, ali to je  vještina koja se može naučiti. Uz malo prakse primjene gore navedenih savjeta, možete biti bolji s imenima. Na tome će vam zahvaliti ne samo vaš mozak već i društveni život. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?