Partnerstvo NVO i parlamenata

Lovrinović: Civilno društvo važan stup u procesu integriranja u EU

konferencija nvo
30.03.2016.
u 18:27

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović sudjelovao je danas u Sarajevu u radu regionalne konferencije o izgradnji partnerstva između civilnog društva i parlamenata u procesu europskih integracija.

Obraćajući se sudionicima, rekao je da je civilno društvo važan stup u procesu integriranja u EU budući da, kako je pojasnio, organizacije civilnog društva moraju biti i jesu dio istog demokratskog procesa koji treba dovesti do krajnjeg cilja - stvaranja prosperitetnog i demokratskog društva.

Zalažući se za unapređenje suradnje s organizacijama civilnog društva u procesu izrade zakona te u procesu usuglašavanja zakonodavstva EU s bh. ustavno-pravnim sustavom, Lovrinović je iznio ideju o stvaranju trajne mreže predstavnika civilnog društva i njihovog mogućeg uključivanja u rad parlamentarnih povjerenstava posebno u vezi s pitanjima u procesu europskih integracija BiH.

Sudionici konferencije, među kojima su i bivša predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor, savjetnica u Uredu zamjenika ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marina Šutalo te član Pregovaračkog tima za pregovore Srbije o pristupanju EU Vladimir Međak, razmotrili su ulogu radnih tijela izvršne vlasti i suradnju s parlamentarnim odborima u procesu EU integracija te ulogu i važnost sudjelovanja nevladinih organizacija i neovisnih medija u tom procesu.

Tijekom konferencije koja će biti završena sutra bit će razmotreni primjeri i iskustva Hrvatske u procesu usklađivanja zakonodavstva s europskim zakonodavstvom, kao i pitanje koordinacije i komunikacije s EU tijekom pregovaračkog procesa. 

Cilj ove dvodnevne konferencije koju je u zgradi Parlamentarne skupštine, uime Inicijative za monitoring europskih integracija BiH organizirao Sarajevski otvoreni centar, jeste razmjena iskustava i dobre prakse u procesu pridruživanja Europskoj uniji posebno u pogledu uloge i sudjelovanja civilnog društva te njegove suradnje s parlamentom u procesu europskih integracija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?