porast krijumčarenja

Migranti se skrivaju u kamionima i bježe šumskim putovima

ilustracija
30.09.2017.
u 12:52

Prema podacima Granične policije BiH i drugih relevantnih sigurnosnih agencija u Europi, jasno je kako BiH nije izložena masovnom migracijskom pritisku, ali je, u odnosnu na prethodno razdoblje, u 2017. godini iznimno pojačan broj ilegalnih pokušaja prelaska granice, a najviše takvih slučajeva veže se uz državljane Afganistana, Pakistana i Kosova. Slučajevi evidentirani u 2017. upućuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskoga rizika, u pojedinačnim slučajevima i manjim skupinama, nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU. Tako je od početka godine najveći broj osoba iz Afganistana koje su ilegalno pokušale ući u BiH, i to 77. Na drugom mjestu su državljani Pakistana - 65, zatim slijede Kosovari - 43, Sirijci - 40, Alžirci - 37, državljani Turske - 33 i drugi. Najveći broj ilegalnih prelazaka državne granice zabilježen je izvan graničnih prijelaza u zoni odgovornosti jedinica Trebinje, Višegrad, Bijeljina i Izačić.

Nerijetko ilegalne migrante nadležne službe u BiH pronalaze skrivene u kamionima, zatim kako bježe šumskim putovima u nadi da će se prebaciti na sljedeće odredište.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?